-
AGAMA Blotna i oswajanie
Witam wszystkich,
Mam pytanie odnosnie oswajania a.blotnych. Czy a.blotna tak dobrze jak a.brodata toleruje gatunek ludzki? Czy tez tak szybko akceptuje wspolzycie z czlowiekiem w niewoli? Oraz drugie pytanie: czy a.blotna o dl. ok.35cm nie jest juz za "stara" do podjecia proby oswajania.
Jeszcze nie jestem terrarysta ale mam nadzieje ze juz niedlugo ;-)
-
Re: AGAMA Blotna i oswajanie
Odp. na pierwsze pytanie oswajają się stosunkowo szybko moja zaczela mnie tolerowac po okolo 1 tygodniu mam ją zaledwie 1 miesiąc
Odp. na drugie pytanie moja ma 27 cm i jest bardzo (mądrym) pojętnym uczniem
GG:4350211
e-mail: jamesm@op.pl
pozdrowienia
-
Agama brodata jest dość wyjątkowym gadem właśnie ze względu na swoją osobowość. Z kolegą w Niemczech kupowaliśmy młode brodacze (malutkie 10-12cm) - sprzedawca wybierał młodziki a one nawet nie próbowały uciekać. Kręciły tylko, zaciekawione, łepetynkami na wszystkie strony. Czasem się zastanawiam jak z taką brawurą te zwierzaki w ogóle żyją na wolności ...przecież te młode nie były oswojane i nie mogły wiedzieć, że człowiek nie jest dla nich zagrożeniem ..
Nigdy nie miałam błotnej ale raczej z tego co słyszałam w zachowaniu bardziej zbliżone są od legwana, mimo, że oswajają się szybciej niż on (podobno)
-
dzieki wielkie za odp. Mam nadzieje ze za tydzien bedzie jeszcze w Lazienkach. Chyba sie z a.blotna zrozumiemy
-
dziekuje za odpowiedz. Choc teraz mam mowiac szczerze maly dylemat: brodata, blotna czy leg.zielony ??
Wszystkie moim zdaniem sa tak ciekawe, ze juz sam nie wiem co zrobic.
Moja "polowka" jest raczej za wegetarianinem, ale z zielonym ,z tego jak czytalem Twoje wypowiedzi na forum,czy w opisac gatunkow Twojego autorstwa, nie wiem czy dam sobie rade jako poczatkujacy "terrorysta".
-
a.brodate najlepsze
a jeszcze jedno jeśli kupujesz w łazienkach to zwruć uwagę na scynka berberyjskiego jest mój!!
czy nie jest piękny
właśnie mu użądzam terrarium.a z tych trzech to zdecydowanie brodacz jeśsli chcesz coś bardzo przyjaznego i ciekawskiego poprpstu taki mały piesek
-
No coż ja kocham brodacze a moje zdanie jest zbyt subiektywne by mogło się liczyć
-
A co bys doradzila? Dla poczatkujacego terrarysty, ktory raz w miesiacu wyjezdza i musialby "gadzinke" brac ze soba na weekend? W obydwu mieszkaniach na pewno bedzie mialo terra ale w tym weekendowym mniejsze. Ktora najlepiej znosilaby podroze ? 300km.?
Aha, i jeszcze jedna prosba. Czy moglabys mailem przeslac zdjecia twoich terrariow? Widzialem na twojej stronie, ale interesuje mnie sposob zamontowania lamp grzewczych i oswietleniowych .
Jesli to nie jest problem dla Ciebie bylbym wdzieczny
Pozdrawiam,
Bogdan.
-
bylem w sobote, ale scynka nie widzialem . Byles w niedziele?
-
nie alemoże ta baba ma je w swoim domu bo i tak nie są na sprzedaż
Uprawnienia umieszczania postów