-
Kłopot z agamką
Witam
Mam problem z 3 miesięczna agamką błotną. Nie chce jeść świerszczy, je tylko mączniaki. Ale na nich długo nie może jechać. Świrszcze wpuszczone do tera w ogóle jej nie interesują.Próbowałem na wiele sposobów i nic. Proszę poradzcie co zrobić? Mam ją od 4 dni może to wina stresu a może jeszcze jest na nie za mała.
Pozrawiam
-
Re: Kłopot z agamką
mąaaczniaki są wolne morze stres powoduje,żze nie chce ganiać za świerszczami powinna w ciągu 2 tygodni zacząc je jeść
-
Moje agamy zazwyczaj jadły już następnego dnia, spróbuj nie dawać mączniaków przez dwa dni, do miseczki włóż kilka świerszczy odpowiedniej wielkości i zobacz czy agama pobiera pokarm (podaję w miseczce ceramicznej aby świerszcze nie wyskakiwały niestety musiałem pozbawiać odnuży). Zakładam że ma odpowiednią temperaturę i wilgotność. Ostatnio kupiłem taką kilkutygodniową agamkę i w "oczach" rośnie (z Biofila). Nie zapomnij o witaminkach i wapnie.
-
Ja mam agame od miesiąca i po 3 dniach zaczeła jesc świerszcze, a przez pierwsze dni jadła tak jak mowisz same mączniaki. (Ja mojej wpuściłem 5 świerszczy to ją to "wkużyło" i zaczeła jeść
GG:4350211
e-meil podany jest zły
Pozdrowienia
-
To pewnie dlategoe biedaczka nie zna innej karmy niż mączniki. Musisz ją przywaczajać do innego pokarmu stopniowo. Dobrze jest też jak to powiedziała Edyta nie karmić jej przez kilka dni i dopiero dać świerszcze.
-
Serdecznie dziękuje za rady, dam znać co i jak.
-
Ważne, że w ogóle coś konsumuje. Spokojnie poczekaj, zacznie zjadać także świerszcze. Moje agamy mają różne kaprysy. Obecnie najbardziej lubią jeść szarańcze, a kiedyś karaczany. Jednak ich ulubionym żarciem są noworodki mysie. Podaję także drewniaki. Mączniaków nie podaję, to pokarm dobry dla małych agamek. Duże już się nimi tak nie nasycą.
-
Moje agamki bł. mają 3-4 miesiące (mam je dopiero 2 dni) i też nie interesują się świerszczami, jedzą tylko mączniaki. Czy nie są zbyt małe, żeby jeść świerszcze ? Czy mogę zostawić owady w terra ? Czy muszę pilnować, czy agamki je upolują, a jeżeli nie - wyciągnąć ?
-
Czasem to się mocno zastanawiam skąd, ludzie czerpiecie wiedzę ? Jak to za małe na świerszcze ? Małe świerszcze to pierwszy pokarm dla agamy błotnej już kilka dni po jej wyjściu z jaja. Na świerszcze agamki na pewno nie są za małe. Jeśli już za małe to na mączniaki, bowiem o zaczopowanie przewodu pokarmowego ich chitynowym opancerzeniem łatwiej u młodych jaszczurek. Mączniaki można dawać raczej starszym, a i to nie za dużo. Aby uniknąć rozłażenia się świerszczy po terrarium wystarczy wrzucać je do jakiegoś pojemnika z którego świerszcze nie wyjdą, ale z którego mogą wyskoczyć jaszczurki (tylko nie z przeźroczystego szkła, bo jaszczurki nie rozumieją co to szyba i próbują jeść przez szkło).
-
dr Robercie ! Dlaczego jesteś taki złośliwy ? Swoją wiedzę czerpię ze wszystkich dostępnych mi źródeł - z Twoich wypowiedzi również. Nie onieśmielaj do zadawania pytań, nawet głupich - to doskonały sposób na rozwianie wątpliwości. Nie można wiedzieć wszystkiego od zaraz, a przecież chcę dla moich agamek jak najlepiej.
Dziekuję za odpowiedź, pozdrawiam.
Uprawnienia umieszczania postów