Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Agama Żaglowa

Re: Agama Żaglowa

a ty widziałaś ją w sklepie czy u kogoś?

Maciej Klimczak
    Guest

Jest do kupienia w sklepie przy ZOO w Warszawie
    Kosztuje ok 100 zł
    Mój sąsiad kupił 2 i po 3 dniach przychodziły już na ręke

Maciej Klimczak
    Guest

Jeśli ktoś zna jakąś stronę na której można przeczytać coś Agamie Żaglowej to proszę o przesłanie adresu tej strony na adres Napoleon2000@op.pl

Edyta
    Guest

Te agamki ze sklepu "SMOK" jest to podgatunek dorastający do 80-90cm.

To nie może być Hydrosaurus amboinensis! Jeżeli kosztuje 100, to coś zupełnie innego.H.a.jest bardzo rzadka.Widziałem je tylko (dobrze sie chowały) w ZOO Łódź.A swoją droga, ciekawe jaką jaszczurkę (zakładam,że agamę) nazwano żaglową w sklepie???

dr Robert
    Guest

Może Hydrosaurus weberi. Jest mniejsza od H.amboinensis.

Edyta
    Guest

Ta w sklepie SMOK to napewno agama żaglowa jeżeli w zapiskach odnajdę jej nazwę łacińską to zamieszczę, oglądałem te agamy w SMOK-u i również zdjęcia prezentowane na stronach internetowych, nie jestem pewien czy w SMOK - u kosztuje ona 100zł. Poza tym znam osobę która importowała te agamy.

dr Robert
    Guest

To są właśnie meandry polskich nazw. Na wszystkie agamy z rodzaju Hydrosaurus mówi się agama żaglowa, a są trzy: największa H. amboinensis i dwa mniejsze: H.pustulatus i H.weberi.
    Też znam importera, ale nie pamiętam który gatunek sprowadził. W każdym razie wszystki żyją przy wodzie, więc duży basen w terra jest konieczny.

Uprawnienia umieszczania postów