Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 47

Wątek: co to za agama!!!!

Re: co to za agama!!!!

Może to być młody osobnik. Często plamki u młodych z wiekem przetwarzają się w pasi lub na odwrót. nie wiem jak to jest z tym gatunkiem.

Nie wiadomo czy to jest wogóle jakaś agama. Kiedyś widziałam w sklepie legwana zielonego, który był podpisany gekon.

fajny sklep))))))))))))

Jeśli to P.minor utrzymanie podobne jak w przypadku P.vitticeps ...

chyba to nie jest agama, lecz legwan czarny, dzisiaj tez widzialem cos zielonego w takie jasne duze kropki, i zwalo sie to legwan czarny.

Ale legwan czarny nie jest podobny do P.minor

bboy
    Guest

jeżeli tak to ja już nie wiem!!!! jeżeli to legwan czarny to ładnie gdzie ja go wsadze ))) aha ostatnio jak ją łapałem na brzuszku i na na głowce oczywiście pod spodem ma takie zółte plamki na brzuszki jest je mniej widać bo są takie wyblakłe ale po głowka jest je widac bardzo dobrze!

wysyłam kilka zdjęć a ty rozpoznaj

i co jest taka ???

bobas
    Guest

Znalazłem w necie zdjęcia agamy zielonej, zobacz zalaczniki jezeli to ta to nizej zamieszczam opis:

KARMIENIE:
    Agamie podajemy świerszcze, larwy mączniaka, mole woskowe, dżdżownice, koniki polne, szarańczę, noworodki mysie, dodatkowo małe ilości drobno posiekanych owoców i warzyw. Przy podawaniu koników polnych pamiętajmy aby nie były one zbierane na teranach zanieczyszczonych, w pobliżu dróg (metale ciężkie), pól i lasów (opryski).

Świerszcze, mączniaki i mole woskowe powinny być posypane dodatkiem witaminowym (Nazwy preparatów zostały szczegółowo opisane w rozdziale kameleon/żywienie). Preparaty witaminowe należy podawać średnio co raz na dwa dni. Dodatkowo powininno się uzupełniać dietę jaszczurki w dodatki wapniowe, inaczej może nabawić się ona metabolicznej choroby kośćca; wraz z podawaniem wapnia musisz zapewnić jej światło z promieniami UVB celem przyswajania wapnia. W sklepach zoologicznych można kupić odpowiednie żarówki emitujące promienie UVB ( opisane w rozdziale kameleon/budowa terrarium)

Kolejnym problemem są ilości, w jakich podawać karmę gadowi. Podstawową zasadą jest: dawaj tyle, ile będzie chciał zjeść ( należy uważać aby agamy nie przekarmić).

HODOWLA:
    Temperatura w terrarium agamy powinna wynosić w dzień od 28 do 31 stopni Celsjusza, temperatura w nocy natomiast między 24 C a 27 stopni Celsjusza. Należy eksperymentować z lampami o różnej mocy, można też podłączyć je do termostatu aby uzyskać i utrzymać pożądaną temperaturę, dodatkowo lampy można podłączyć do programatora, tak aby agama była oświetlana przez właściwy czas.

Oczywiście słowo właściwy czas jest uzależnione od hodowcy i przyzwyczajenia gada.Każdy hodowca postępuje trochę inaczej np.

Bartosz napisał do nas, że u jego agamy lampy zapalają się o 8 rano i gasną o 20 wieczorem.

Witold natomiast który między innymi hoduje 3 agamy wodne włącza lampy w terrarium o godz. 8 rano a wyłącza o godz. 21.

Agamy bardzo lubią kąpiele wodne, więc należy zapewnić im w terrarium odpowiedniej wielkości basen. Jak powinno wyglądać terrarium, w co powinno być wyposażone jakie powinno mieć rozmiary zostało szczegółowo opisane na stronie budowa terrarium.

NIESTETY TYLKO TYLE TEGO BYŁO
    MAM NADZIEJE ZE CI POMOGLEM.
    POZDROWIENIA DLA WSZYSTKICH, A ZWLASZCZA DLA HODOWCOW GEKONOW LAMPARCICH. NARAZIE

Uprawnienia umieszczania postów