-
Re: co to za agama!!!!
Może to być młody osobnik. Często plamki u młodych z wiekem przetwarzają się w pasi lub na odwrót. nie wiem jak to jest z tym gatunkiem.
-
Nie wiadomo czy to jest wogóle jakaś agama. Kiedyś widziałam w sklepie legwana zielonego, który był podpisany gekon.
-
fajny sklep))))))))))))
-
Jeśli to P.minor utrzymanie podobne jak w przypadku P.vitticeps ...
-
chyba to nie jest agama, lecz legwan czarny, dzisiaj tez widzialem cos zielonego w takie jasne duze kropki, i zwalo sie to legwan czarny.
-
Ale legwan czarny nie jest podobny do P.minor
-
jeżeli tak to ja już nie wiem!!!! jeżeli to legwan czarny to ładnie gdzie ja go wsadze ))) aha ostatnio jak ją łapałem na brzuszku i na na głowce oczywiście pod spodem ma takie zółte plamki na brzuszki jest je mniej widać bo są takie wyblakłe ale po głowka jest je widac bardzo dobrze!
-
wysyłam kilka zdjęć a ty rozpoznaj
-
-
Znalazłem w necie zdjęcia agamy zielonej, zobacz zalaczniki jezeli to ta to nizej zamieszczam opis:
KARMIENIE:
Agamie podajemy świerszcze, larwy mączniaka, mole woskowe, dżdżownice, koniki polne, szarańczę, noworodki mysie, dodatkowo małe ilości drobno posiekanych owoców i warzyw. Przy podawaniu koników polnych pamiętajmy aby nie były one zbierane na teranach zanieczyszczonych, w pobliżu dróg (metale ciężkie), pól i lasów (opryski).
Świerszcze, mączniaki i mole woskowe powinny być posypane dodatkiem witaminowym (Nazwy preparatów zostały szczegółowo opisane w rozdziale kameleon/żywienie). Preparaty witaminowe należy podawać średnio co raz na dwa dni. Dodatkowo powininno się uzupełniać dietę jaszczurki w dodatki wapniowe, inaczej może nabawić się ona metabolicznej choroby kośćca; wraz z podawaniem wapnia musisz zapewnić jej światło z promieniami UVB celem przyswajania wapnia. W sklepach zoologicznych można kupić odpowiednie żarówki emitujące promienie UVB ( opisane w rozdziale kameleon/budowa terrarium)
Kolejnym problemem są ilości, w jakich podawać karmę gadowi. Podstawową zasadą jest: dawaj tyle, ile będzie chciał zjeść ( należy uważać aby agamy nie przekarmić).
HODOWLA:
Temperatura w terrarium agamy powinna wynosić w dzień od 28 do 31 stopni Celsjusza, temperatura w nocy natomiast między 24 C a 27 stopni Celsjusza. Należy eksperymentować z lampami o różnej mocy, można też podłączyć je do termostatu aby uzyskać i utrzymać pożądaną temperaturę, dodatkowo lampy można podłączyć do programatora, tak aby agama była oświetlana przez właściwy czas.
Oczywiście słowo właściwy czas jest uzależnione od hodowcy i przyzwyczajenia gada.Każdy hodowca postępuje trochę inaczej np.
Bartosz napisał do nas, że u jego agamy lampy zapalają się o 8 rano i gasną o 20 wieczorem.
Witold natomiast który między innymi hoduje 3 agamy wodne włącza lampy w terrarium o godz. 8 rano a wyłącza o godz. 21.
Agamy bardzo lubią kąpiele wodne, więc należy zapewnić im w terrarium odpowiedniej wielkości basen. Jak powinno wyglądać terrarium, w co powinno być wyposażone jakie powinno mieć rozmiary zostało szczegółowo opisane na stronie budowa terrarium.
NIESTETY TYLKO TYLE TEGO BYŁO
MAM NADZIEJE ZE CI POMOGLEM.
POZDROWIENIA DLA WSZYSTKICH, A ZWLASZCZA DLA HODOWCOW GEKONOW LAMPARCICH. NARAZIE
Uprawnienia umieszczania postów