Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: leniwa agama??

leniwa agama??

Czy agamy sa leniwe czy tylko moja ma tak? Sprawa dotyczy polowania tzn.
    1. sama raczej mało ma chęci by je ganiać gdy raz lub drugi zwieją z przed pyszczka
    2. znacznie bardziej woli gdy sam pogonię świerszcze w jej stronę, wtedy łaskawie je łapie
    czy to dalsze problemy z jedzeniem choć zmuszanie jej w ten sposób daje efekty bo je ich ok. 4/ dzień?
    czy moze coś innego? a moze to normalne.
    Pozdrawiam
    Gregory

Diakonus
    Guest

Re: leniwa agama??

Raczej wiekszosc Agam jest leniwa moja siedzi i caly dzien grzeje tyłek pod zarówką.Moja jak tylko zobaczy ze przynosze słoik z swierszczmi od razu rzuca sie i chce je zjec przez szybe.

moja niestety słabo je i nie robi to na niej wrażenia

Gregory a jak długo masz swoją agamkę?

Jeśli krótko to może to wyjaśniać sytuację. Ja mam trzy młode agamy i na początku dwie z nich słabo jadły. Tak samo jak Twoja rezygnowały po jednej nieudanej próbie. Gadzinki były po 'przejściach' najpierw jechcały z Czech do Lublina, póżniej do Wrocławia i dopiero do mnie. Ich zachowanie było reakcją na stres jaki przeżyły. Słabo jadły dwa tygodnie, z jedną było tak kiepsko, że myślałam, że padnie. Naszczęście po okresie adaptacji apetyt wrócił do normy.

A norma u agam brodatych wygląda tak, że rzucają się jakby nie jadły od miesiąca

ja swoja przyzwyczailem ze je z reki i nie mam klopotu z latajacym robactwem choc od czasu do czasu puszczam jej kilka do terrarium albo na dywanie i wtedy jest jest dopiero na co popatrzyc

Mam ją 1 miesiąc. Apetyt powoli wraca choć jak pisałem czasami muszę podsówać jej swierszcze

Pzdrawiam
    Gregory

Uprawnienia umieszczania postów