-
Re: CITES
ja napisałam:
Wniosek o dokonanie wpisu do rejestru
Zwracam się z prosbą o wpis do rejestru nastepujacych danych:
posiadacz:...................
adres hodowli:...............
nazwa gatunku: po polsku i po łacinie
cel posiadania:..................
Oświadczam ze wszystkie w/w zwierzeta zakupilam przed 01.05.02 i nie posiadam zadnego dokumentu zezwalajacego na wwóz do kraju.
data
podpis
Ja jestem z wawy i u mnie pani w starostkiwe powiedziala ze moze byc, nie wiem jak w innych miastach. Pani powiedziała tez ze na razie nie wydają wypisów z rejestru bo nie maja ewidencji, ale jak beda mieli do dostane z data zlozenia.Życze powodzenia.
-
W Ktowicach niestety jest problem. Zarejestrować można ale trzeba mieć dowód zakupu i kopie ze sklepu ich dowodu zakupu. Nie przekonuje urzędasów argument że zakupilam zwierze przed 01.05.02.
Zna może ktoś źródło tej daty, gdzie jest zapisane że zwierzęta zakupione przed ta datą można rejestrować bez w/w dokumentów ?
Jak bym miala akt prawny w ręce to moglabym ich przekonać.
-
A przy podpisie data moze byc np dzisiejsza? Czy ma byc data wczesniejsza od 01.05 ??
Pozdrawiam
Lord_Leoric
-
-
od 01.05.02 obowiazuje najnowsza zmiana art.27e albo 27d ustawy o ochronie srodowiska w ktorej mowa o tym rejestrze - już dokładnie nie pamietam. jesli masz mozliwość to przeczytaj sobie dokładnie art.27e i d można z tego cos wywnioskować.
-
Ja to rozumiem tak:
Aby zwierzę w ogóle zarejestrować należy powołać się na ustawę
z dnia 16 października 1991 r. o ochronie przyrody (http://www.mos.gov.pl/mos/akty-p/op_n.html
Cytuję:
"Art. 27e. 1. Przetrzymywanie roślin i zwierząt, o których mowa w art. 27d ust. 1, oraz ich uprawa i hodowla wymaga wpisania do rejestru.
2. Rejestry, o których mowa w ust. 1, prowadzi starosta właściwy ze względu na miejsce przetrzymywania roślin lub zwierząt oraz prowadzenia upraw i hodowli. Rejestr powinien zawierać:
1) liczbę porządkową,
2) datę dokonania wpisu lub wykreślenia z niego,
3) imię, nazwisko i adres posiadacza lub przetrzymującego,
4) adres miejsca przetrzymywania, prowadzenia uprawy lub hodowli,
5) wielkość powierzchni zajętych pod uprawę lub liczbę zwierząt,
6) nazwę gatunku w języku łacińskim i polskim, jeżeli polska nazwa istnieje,
7) opis oznakowania, jeżeli istnieje,
8) cel posiadania lub przetrzymywania,
9) numer i datę wydania zezwolenia na wwóz do kraju lub zezwolenia na pozyskanie,
10) numer i datę dokumentu wydanego przez urzędowego lekarza weterynarii, potwierdzającego urodzenie zwierzęcia w hodowli.
3. Obowiązek rejestrowania lub wykreślania z rejestru powstaje z chwilą wejścia w posiadanie lub wyzbycia się rośliny lub zwierzęcia, wwozu do kraju lub wywozu za granicę, a także powstania zmiany w danych rejestrowych. Wniosek o dokonanie stosownego wpisu lub skreślenia z rejestru powinien być złożony właściwemu staroście w terminie 14 dni, licząc od dnia powstania obowiązku.
4. Za dokonanie wpisu oraz wydanie wypisu z rejestru pobierana jest opłata skarbowa."
Natomiast aby uwzględniono fakt, ze nie musimy udokumentować pochodzenia zierzaka jeżeli zakupiliśmy je przed 1 maja 2002 służy przepis z ustawy z dnia 7 grudnia 2000 r. o zmianie ustawy o ochronie przyrody (Dz.U. z 2001 r. Nr 3, poz. 21)
http://ks.sejm.gov.pl:8009/proc3/ustawy/1476_u.htm
Cytuję:
"Art. 9.
W ciągu 18 miesięcy od dnia wejścia w życie rozporządzenia, o którym mowa w art.27d ust. 5 ustawy zmienianej w art. 1, w odniesieniu do roślin lub zwierząt gatunków obcych rodzimej florze lub faunie, objętych ochroną, posiadacze upraw tych roślin, hodowli lub chowu tych zwierząt mają obowiązek zgłosić je do zarejestrowania."
Artykułu 27d ust.5 zmienianej ustawy nie znam, chyba konieczne jest sięgnięcie do Dziennika Urzędowego, bo w internecie tego nie ma. Tekst w internecie to już tekst jednolity ze zmianami i mam wrażenie, że zmieniła się troszkę numeracja. Chodzi chyba nakaz wydania rozporzadzenia o którym mowa w punkcie 7 (art. 27d).
(http://www.mos.gov.pl/mos/akty-p/op_n.html)
Wówczas chodzi o rozporządzenie:
Ministra Środowiska z dnia 27 lutego 2002 r. w sprawie zezwoleń na przewożenie przez granicę państwa określonych roślin i zwierząt.
(Dz. U. Nr 39, poz. 357 z 16 kwietnia 2002 r.)
http://www.mos.gov.pl/mos/akty-p/cit...rzadzenie.html
którego § 37 mówi: "Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia."
Czyli od 16 kwietnia do właśnie 1 maja upływa 14 dni. Stąd data 15 maja. Kupując zwierzę przed 15 maja 2002 nie można było wiedzieć więc, że należy brać dokumenty jego pochodzenia, ponieważ dopiero to ostatnie rozporzadzenie dało wykaz gatunków, których dotyczy.
Natomiast nie mogę znaleźć miejsca, w którym byłoby napisane jak długo mogę jeszcze zwlekać z wpisaniem zwierząt do rejestru, tzn. czy mogę np. w marcu przyszłego roku zarejestrować swoje zwierzęta podając, że nabyłem je przed 1 maja 2002 ? Niestety mam poważne obawy, ze zastosować można tu przepis z artykułu 27e pkt.3 ustawy http://www.mos.gov.pl/mos/akty-p/op_n.html
"3. Obowiązek rejestrowania lub wykreślania z rejestru powstaje z chwilą wejścia w posiadanie lub wyzbycia się rośliny lub zwierzęcia, wwozu do kraju lub wywozu za granicę, a także powstania zmiany w danych rejestrowych. Wniosek o dokonanie stosownego wpisu lub skreślenia z rejestru powinien być złożony właściwemu staroście w terminie 14 dni, licząc od dnia powstania obowiązku."
Wówczas należało zarejestrować zwierzęta do 14 maja 2002 i "jest po ptokach"
W czasie spotkania PST we Wrocławiu była mowa o dłuższych terminach. Jeżeli kto zna stosowny przepis proszę o podanie go. Ja niestety nie znalazłem.
Uprawnienia umieszczania postów