-
wilgotność w terrarium
Witam,
Czy ktoś mógłby podsunąć mi jakieś sprytne pomysły na podniesienie wilgotności w terrarium? Mam ter 80x40x100, spora część ścian to siatka, w podłodze niewielki basenik i spryskuję kilka razy dziennie, ale wilgotność nie przekracza 40%. Mieszka tam młody kameleon jemeński, to chyba trochę za sucho dla niego?
-
Re: wilgotność w terrarium
Przypuszczam, że higrometr jest do kitu. Jeżeli spryskujesz 1-2 razy dziennie to wystarczy.
-
A mi sie wydaje że to przez duże pola wentylacyjne masz niską wilgotność w terrarium, no ale z drugiej strony może być to niewyskalowany higrometr jak napisał dr Robert.
Chyba wiesz co robić?.
-
dzięki:)
Pocieszyliście mnie, dzięki za odpowiedź.
-
Re: dzięki:)
Nie ma za co, lubie odpowiadać ludziom na forum.
cześć
-
Higrometr jest do kitu - normalna wilgotność powietrza to około 30-40 %
Jak tyle spryskujesz i masz podłoze i basenik z których paruje do nie ma mowy żeby było tylko 40 %
Z drugiej strony lepsze byłoby chyba terrarium tylko z pokrywa z siatki i 2 otworami wentylacyjnymi z siatką trochę nad podłożem - wtedy łatwiej byłoby utrzymać wilgotność przy dobrej cyrkulacji powietrza...
-
A propos utrzymania wilgotnosci: planuje zmienic terra dla kameleona na wieksze, ksztalt podstawy to pieciokat i chce zrobic caly przod (trzy scianki - mniej wiecej polowa calkowitej powierzchni scian) z siatki + gora z siatki. Myslicie ze trudno bedzie mi utrzymywac w nim wilgotnosc?
-
Wilgotność u kameleona jemeńskiego nie musi być znowu taka wysoka. Najważniejsza jest dobra wentylacja. Jeden caly bok z siatki.
-
To fajnie, bo się zmartwiłam, bo ktoś na tym forum pisał że dla młodego powinno być nawet 80%, ja właśnie postawiłam raczej na wentylację i dałam dużo siatki, przy "testowaniu" terrarium jeszcze przed przybyciem zwierzaka było wszystko OK, ale jak zaczęły się mrozy to muszę mocniej grzać, dałam jeszcze jedną żarówkę i wilgotność od razu w dół Ale może to częściowo faktycznie wina higrometru, w każdym razie spryskuję więc chyba zwierzak czuje się dobrze.
Wiem że strasznie panikuję, ale kamelka mam drugi dzień, a już cała rodzina go pokochała, zresztą to mój wymarzony od dawna zwierzak)
-
Xol wcale nie musi być 80% ... kameleony pochodzą z dość zróżnicowanych obszarów jeśli chodzi o wilgotność powietrza.
Ja miałam średnio suche terra, spryskiwałam dwa razy dziennie ale wilgoć szybko odparowywała a kamki czuły się dobrze i przystąpiły do godów. Często wietrzyłam pokój, szczególnie w ciepłe dni.
Można je trzymać w wolierkach siatkowych ale wtedy grzanie musi być mocne bo ciepło się szybko ulatnia.
Uprawnienia umieszczania postów