Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: witaminy - lampart

Mieszany widok

bobas
    Guest

witaminy - lampart

mam pytanko: w jakich witaminach dla gekona jest bialko, czy w Sera Reptimineral C jest ten skladnic, jak czesto dawac gekonowi te witaminy na swierszczu, i czy te witaminy wystarcza dla gekona. Bede wdzieczny za "help". Chyba ze znacie jakies lepsze witaminy dla tego zwierzecia. Pozdrawiam

Re: witaminy - lampart

białko!?

hmmmmm białko o ile pamietam ze szkoły nie jest witaminą.

cromat
    Guest

Bialko to on dostaj w swierszczu swierszcz ma 13 procent tluszczu i iles tam bialka....... ja tez mam te vitaminy i daje mu prawie codziennie.Ale nie zapomnij o wapnu bo te vitaminy nie maja wapnia.

sanches_
    Guest

Jak można przeczytać na stronie producenta to w tym konkretnym przypadku w tym proszku znajdują się aminokwasy, wapno i masa innych minerałów. Biologię miałem paręnaście lat temu, ale pamiętam, że białko składa się z aminokwasów. Być może są lepsze preparaty od Sera, lecz to już pytanie do terrarystów z dłuższym stażem.
    Mnie polecił Sułek właśnie Sera. Gekony rosną i wcinają posypywane świerszcze aż miło.
    Pozdrawiam.

ADAM KULESZA
    Guest

Ja swojej parce lamparcich raz na jakis czas daje kawalek miesa (schabowy po obiedzie - oczywiscie surowego pokropionego kilkoma kroplami "reptilinu" sery. Robie to juz od dluzszego czasu i wszystko jest jak najbardziej w porzadku.

pozdrawiam

buli

bobas
    Guest

ale skad mam wziasc bialko dla niego?

chłopie białko jest jednym z głównych składników tego co żyje - jeśli podajesz gekonowi żywy pokarm to co najmniej kilkanaście procent suchej masy tego pokarmu stanowi białko.....
    Białko nie jest witaminą (co najwyżej niektóre jego składniki - aminokwasy można uznać za witaminy) i w żadnym preparacie witaminowym dla gadów go nie znajdziesz.

Ty tez jesteś zrobiony między innymi z białka podobnie jak Twój gekon.....

bobas
    Guest

dzieki za wyczerpujaca odpowiedz

Marta Piątkowska
    Guest

Czy vibovit junior starczy dla młodego gekona lamparciego czy potrzebuje jakieś specjalne witaminy?
    marta

Uprawnienia umieszczania postów