Młode są ładniej ubarwione niż dorosłe, mają więcej wzorka ...

Co do Jody jest zielono-żółty ale gdy kupowaliśmy go z kolegą w Berlinie był zwykły, całkiem szary. Rozmawiałam ze sprzedawcą i pytałam o odmiany barwne. Sprzedawca powiedział mi, że agamki które kupujemy będą jak podrosną żółte. Mruknełam pod nosem 'jasne, fioletowe' i oczywiście nie wierzyłam bo były tanie a na terrarium nie było zaznaczone, że to jakaś odmiana barwna. No i po kilku miesiącach odwiedziłam kolegę(to były jego agamki) i przeżyłam szok bo Joda był faktycznie zielonkawo-żółty. Do tego ma ciągle komiczną minę, jakby sie obraził ) Powiedziałam, że muszę go mieć i naszczęście zgodził się mi go sprzedać ))
To na tyle historii Jody (plus jeszcze jedna fotka ) i jedna śpiącego Smoczyska )

Co do brania na ręce - ja raczej młodych nie biore. W ogóle branie na ręce nie jest zwierzakowi do niczego potrzebne. Na szczęście jednak dla większości agam nie stanowi to stresu a nawet lubią sobie pobiegać po opiekunie To jest duża zaleta bo jak czytam o tych spanikowanych młodych legwanikach zielonych, które właścicele non stop łapią, to naprawdę szkoda zwierzaków. Także o ile masz ciepły pokój i nie zauważasz reakcji lękowych możesz ją brać. Najlepiej jednak dla młodych osobników,żeby przebywały w terra bo są jeszcze delikatne i bardzo szybko wychładzają się.