-
agama - problem
Od trzech tygodni mam w domu agamę brodatą, ma ok 18cm. Niestety moim zdaniem bardzo słabo się odrzywia. Dziennie zjada 2-3 świerszcze a czasami tylko jednego lub wcale. Zauważyłem że chętniej zjada świerszcze utytłane w witaminach. Początkowo miałem wrazenie ze pokarm jej ucieka i chowa się między kostkę kokosową. Usunęłem ją i wsadziłem kartki papieru by ułatwic jej polowanie - niestety niewiele pomogło. Agama wiekszość czasu przebywa na sciance i wygrzewa się. Czasami reaguje gdy poruszę świerszcze.
Warunki myslę ze są OK. Ma temperaturę ok. 28-29 stopni, a pod pomienikiem 40 stopni. Oświetlenie 12 - 14 godzin, UVB. Czasami pije wodę z pipety. Odchody wyglądają na normalne, a pasozytów raczej nie zauwazyłem.
Dlaczego więc tak słabo się odrzywia??? Niepokoję się!!!
Proszę doradźcie coś.
Pozdrawiam Gregory
-
Re: agama - problem
Moim zdaniem odżywia się całkiem normalnie.
-
Gregory zwróć uwagę na wygląd swojej agamki. Jeśli jest grubiutka i wygląda dobrze, wszystko jest ok. Widać tyle pokarmu potrzebuje.
Poza tym często w samotnośc jaszczurki mniej chętnie jedzą, niż w grupie.
-
Alicjo dzieki. Agamka ma smukłą budowę czasami się nadyma. Gdy wisi na ściace z łapami spuszczonymi do dołu to jest stracznie chuda. Czasami się nadyma. Ok poczekam zobaczę gdy zmienię świerszcze.
Pozdrawiam
-
Jak chuda, to niedobrze.
Ja mam teraz trzy młode z których jedno bardzo słabo je - jednego owada raz na dwa dni. Piekielnie chude. Mimo to zachowuje sie normalnie (ma jasny kolor, biega, wygrzewa się) Często ciężko dociec przyczyny. Dwa pozostałe są grubiutkie i jedzą dużo więcej. Ale podkarmiam go taką papką. Niestety jej przyrządzenie jest obrzydliwe, ponieważ trzeba zabić świerszcza i wycisnąć jego zawartosć (llleah), wymieszać to z sepią (wapń), (dodatkowo np.odrobiną rozgniecionego banana) i odrobinką wody. Potem wyciskasz po kropelce na pysk a agamka spija. Ważne by nie dawać na siłe tylko żeby sama piła bo inaczej to dodatkowy stres. I musi być świeże, od razu po zrobieniu. Moja nie jadła w ogóle a po trzech dniach podawania tego zaczęła coś tam jeść samodzielnie.
-
dziś rano moja zjadła dwa swierszcze i kąsneła zieleninki a teraz wisi i się wygrzewa. Kolory ma super jaśniutkie.
Jakie wapno dajesz malucho i w jaiej proporcji rozrabiasz?
Ja próbowałem dac moje wczoraj Sanosvit wapno w syropie bananowe rozrobione w wodzie. Niestety nie chciała a to co zostało na pyszczku wycierała w co się da.
Twoje opracowanie o Agamach na terratystyce jest super. Widać co daje doświadczenie
Pozdrawiam Gregory
-
-
Napisz jak Twoja agama spedza noc, tzn. jaka ma temperature podloza i czy ma jakas cieplejsza kryjowke - o temperaturze 31 - 32 st. C.
Moja agama brodata miala okres mniejszego apetytu po przeniesieniu jej do wiekszego terrarium, gdzie temperatura w nocnej kryjowce wynosila 27-29 st. C. Po podniesieniu jej o 3 stopnie, apetyt jej powrocil do tego stopnia, ze w wieku 8 miesiecy zjada (a wlasciwie rzuca sie na pokarm)
15 - 20 swierszczy dziennie (sniadanko i obiadokolacja). Przed paroma dniami zaczela zrzucac wylinke z ogona (obecnie ma 43 cm dlugosci).
Poza tym jeszcze je salate. Swierszcze sa karmione platkami owsianymi, bialym serem, sucha psia karma, jablkiem i marchewka. Co 3 dzien porcja swierszczy jest obtaczana w preparacie Repto-Live oraz niewielkiej ilosci weglanu wapnia. Pokarm jest podawany w osobnym, mniejszym terrarium, ktore ma tylko podgrzewane na ta okolicznosc podloze z piasku. W ten sposob swierszcze nie rozlaza sie po terrarium mieszkalnym. Powiem wiecej, moja agama przyzwyczaila sie do zalatwiania swoich potrzeb rowniez do tego malego terrarium, ktore sluzy do karmienia.
Zauwazylem ze wazne jest aby karmic ja o okreslonej porze. U mnie wyglada to tak:
godz. 5.30 - wlacza sie podgrzewanie podloza w malym terrarium sluzacym do karmienia ("stolowce")
godz. 7.00 - wlacza sie oswietlenie w glownym terrarium
godz. 7.10 - jaszczur sie budzi, wychodzi z kryjowki i drapie w drzwiczki,
katem oka obserwujac, czy sa juz wpuszczone swierszcze do "stolowki" (znajdujacej sie w drugim koncu pokoju)
godz. 7.20 - jaszczur jest wypuszczany na podloge, predko przebiega do "stolowki", wskakuje do niej i wylapuje wszystkie swierszcze (zajmuje mu to okolo 10 min.)
godz. 7.30 - po posilku wygrzewa brzuszek na cieplym piasku w "stolowce", po czym jezeli ma ochote zalatwia swoje potrzeby, po czym jest przenoszony do terrarium glownego, gdzie do godz. 12 wygrzewa sie pod UV (ReptiGlo 8.0) i zarowka. Potem najczesciej drzemie w swojej kryjowce do godz. 16.
Obiadokolacja jest o godz. 17. Potem sa wieczorne pieszczoty z innymi domownikami i o godz. 21 spanko.
Jezeli rytm dnia zostanie zaklocony - szczegolnie jesli jaszczur nie dostanie sniadanka - potrafi sie obrazic i nie jesc dwa dni. Dodam jeszcze, ze do tego stopnia nie lubi brudzic w swoim terrarium, ze jezeli zachce mu sie zalatwic o innej porze dnia to drapie w drzwiczki do tej pory, az sie go nie wysadzi w tym mniejszym terrarium.
Mam prosbe, napisz jaka temperature ma Twoj jaszczur w nocy.
pozdrawiam
nang
-
Nang myśle, że cykl życia Twojej agamy jest dość nienaturalny. Temperatura w nocy na wolności napewno nie wynosi ponad 30 stopni!
Spadek temperatury w nocy jest naturalny.
Poza tym jeśli dajesz tak dużej agamie dwa razy dziennie tyle świerszczy bardzo ją przekarmiasz.
Nawet nie potrafie sobie wyobrazić jakby wyglądały moje agamy gdyby tyle i tak często dostawały - ponieważ otrzrymując dużo, dużo mniej i tak wyglądają na bardzo dobrze odżywione.
-
Wiem o tym. W nocy temperatura moze spadac nawet do 22 st. C oraz osobnik taki jak moj powinien jesc maksymalnie pare swierszczy dziennie.
Mysle, ze moja agama jest w trakcie wylinki (chyba ostatniej) - skora z ogona oraz z tylnych lap juz jej zeszla. Po okresie wzrostu, apetyt znowu jej spadnie. Zreszta byl juz taki okres, ze nie miala apetytu i malo jadla.
Co do temperatury to chyba jest zmarzluchem, poniewaz najlepiej sie jej spi, gdy jest wtulona w ktoregos z domownikow (temperatura podloza - 36 st.C temperatura powietrza 24 st.C). Wtedy wyciaga tylne lapki, przez pare minut uklada sie i zasypia. W swoim terrarium ma zroznicowane warunki. Jedna kryjowke ma z temperatura podloza 26 st.C, druga z temperatura 32 st. C. Temperatura powietrza w nocy wynosi 24 st.C.
Agama czesciej wybiera kryjowke te cieplejsza. Probowalem w nocy wcale nie dogrzewac podloza, wtedy temp. podloza i powietrza wynosila 23 - 24 st. C, ale wtedy moja agama przez caly dzien byla sztywna, apatyczna i nie miala na nic ochoty. Chcialbym zauwazyc, ze w warunkach naturalnych, jaszczurki te w nocy chowaja sie czasami pod dosc duze kamienie, glazy, ktore nagrzewaja sie podczas dnia a w nocy oddaja cieplo, kiedy powietrze jest juz zimne (pustynia kamienista). Takie kamienie maja dosc duza pojemnosc cieplna a na pustyni potrafia jej zakumulowac podczas upalnego dnia dosc duzo.
Postaram sie niebawem zamiescic zdjecie swojej Agamy, z prosba o ocene czy juz jest grubasem, czy zadowolonym z zycia gadziorkiem.
pozdrawiam
nang
Uprawnienia umieszczania postów