Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: agama - problem

dr Robert
    Guest

Re: agama - problem

Niestety takie intensywne karmienie, szczególnie dorosłych agam, może prowadzić do otłuszczenia, w tym narządów rozrodczych, co skutkuje bezpłodnością. Temperatura za wysoka w nocy, ale jak tak dużo je to trudno się dziwić, że szuka ciepłego miejca; musi to wszystko przetrawić.

Cieszę się ze wywiązała się taka dyskusja. To dobry materiał dla kolejnych początkujących.
    Moja agamka w nocy ma ok 21-22 stopnie. W dzień jak pisałem chętnie przebywa na ściance z łapami spuszczonymi do dołu.
    Co do jedzenia to je różnie raz rano raz wieczorem w ilościach o których już pisałem.
    Oswajanie - nie wiem czy nie zaczęłem zbyt wcześnie. Lubi być miziana pod pyszczkiem choc najchętniej zchodzi z rak i stara się zwiedzać. Czy to dobra oznaka? Czy może sie boi? Jak osajaliście swoje pupile i kiedy zaczęliście?
    Pozdrawiam Gregory

Właściwie w przypadku agam brodatych nie można mówić o oswajaniu jako takim.
    Ja swoich młodych (Citron12cm, Kimba14cm, Joda18cm) właściwie nie dotykam, ograniczam się do karmienia, czyszczenia terra i oczywiście obserwacji. Mimo tego jeśli chcę moge każdego bez żadnych oporów z jego strony wziąść na rękę. Więc jeśli nie trafisz na bojaźliwego osobnika (a takich nie ma zbyt wiele) to dopóki zwierzak nie dozna jakieś krzywdy z Twojej strony będzie akceptował kontakt z Tobą. To jest nieątpliwa zaleta tego gatunku ... Mam w tej chwili szcześć agam, miałam w przeszłości jeszcze inne osobniki, które póżniej trafiły do swoich obecnych właścicieli i z nich wszystkich mam tylko jedną dość strachliwą agamkę. Ale nawet ją mogę wziąć i nie ucieka tylko muszę zachowywać się bardzo spokojnie (powolne ruchy itp).

Nang myślę,że Twoja agamka mogła się źle czuć, ponieważ gdy nocą było chłodno nie mogła strawić tego wszystkiego ...Jak jest ciepło trawi.

Moje starsze agamy(Bąbelka 30cm, Coca35cm, Smok 45cm) dostają raz na dwa dni po 2-4 świerszcze a jeśli codziennie to 1-2 ...Po myszy następuje około 4-dniowa głodówka. W nocy nie dogrzewam terra.

Na fotkach Smok i Joda

Alicjo są śliczne! Czy młode z czasem tracą ten piękny zielonkawy kolor?Czy wg tego co napisałaś lepiej zaprzestać (przynajmniej na razie) brania małej na ręce?
    Dziś zjadła 4 świerszcze :-)) Może juz się poprawi
    Zastanawiam się tylko ak będzie gdy ponownie wyłożę kostkę kokosowa w terra?
    Pozdrawiam
    Grzegory

Młode są ładniej ubarwione niż dorosłe, mają więcej wzorka ...

Co do Jody jest zielono-żółty ale gdy kupowaliśmy go z kolegą w Berlinie był zwykły, całkiem szary. Rozmawiałam ze sprzedawcą i pytałam o odmiany barwne. Sprzedawca powiedział mi, że agamki które kupujemy będą jak podrosną żółte. Mruknełam pod nosem 'jasne, fioletowe' i oczywiście nie wierzyłam bo były tanie a na terrarium nie było zaznaczone, że to jakaś odmiana barwna. No i po kilku miesiącach odwiedziłam kolegę(to były jego agamki) i przeżyłam szok bo Joda był faktycznie zielonkawo-żółty. Do tego ma ciągle komiczną minę, jakby sie obraził ) Powiedziałam, że muszę go mieć i naszczęście zgodził się mi go sprzedać ))
    To na tyle historii Jody (plus jeszcze jedna fotka ) i jedna śpiącego Smoczyska )

Co do brania na ręce - ja raczej młodych nie biore. W ogóle branie na ręce nie jest zwierzakowi do niczego potrzebne. Na szczęście jednak dla większości agam nie stanowi to stresu a nawet lubią sobie pobiegać po opiekunie To jest duża zaleta bo jak czytam o tych spanikowanych młodych legwanikach zielonych, które właścicele non stop łapią, to naprawdę szkoda zwierzaków. Także o ile masz ciepły pokój i nie zauważasz reakcji lękowych możesz ją brać. Najlepiej jednak dla młodych osobników,żeby przebywały w terra bo są jeszcze delikatne i bardzo szybko wychładzają się.

Alicjo są śliczne! Jak wywołam zdjęcia zamieszczę swoje.
    Czy uzywasz do ozdoby terra jakichś zywych roślin? Jeśli tak to jakie? Czy pupile często je zjadają?
    Pozdrawiam
    Gregory

Kiedys dostałam w prezencie od Sułka pseudokaktusa wstawiłam go do terra ...i po dwóch dniach już go nie było. Smakował Smokowi )
    Teraz mam sztuczne roślinki

Czy normalne jest ze moja młoda 3/4 dnia przesiaduje na ściance?
    Z tym jedzeniem to nadal jest dziwnie - może ona tyle je i koniec? Dzień w dzień 2 swierszcze.
    moze dać jej maczniaka lub owrodki mysie. Co Ty na to?
    Pozdrawiam
    Gregory

Możesz oczywiście dać jej mączniaka ale najlepiej wybierz takiego od razu po wylince. Noworodek nie wiem czy nie będzie jeszcze zbyt duży dla niej? Co do ilości widocznie tyle potrzebuje. Najważniejsze, że regularnie pobiera pokarm. Moje też jedzą 2-3 świerszcze. Co do ścianki młode lubią na nich przesiadywać, nie przejmuj się tym.

Ok ale jak odróznić mączniaka że jest po wylince??? Niestety nie wiem - mam zbyt małe doświadczenie.
    Czy w nocy jako promiennika nocnego moge używać czerwonej zarówki? Czy prawdziwy promiennik nocny ma specjalny czerwony kolor?
    Czy normalna żarówka też bedzie obojetna dla gada (tzn czy bedzie mu przeszkadzac w nocy)?
    Dzięki i pozdrawiam
    Gregory

Uprawnienia umieszczania postów