-
agama - dziwne zachowanie ???
Upatrzyłam sobie agamkę brodatą w sklepie i obserwuje ją od kilku dni . W terrarium są dwie ale jedna ( jasniejsza ) jest już niestety sprzedana. Została ciemniejsza, wstepnie ją zarezerwowałam ale chyba troche dziwnie się zachowuje . Kiedy nie przyjdę do sklepu to leży pod korzeniem tak, że prawie jej nie widać . Ta druga jest bardzo ruchliwa , cały czas biega, wszytko ją interesuje . Myslicie że powinnam tą ciemniejszą jeszcze trochę poobserwowac zanim się zdecyduje na kupno??
będe wdzieczna za pomoc )
pozdrawiam
-
Re: agama - dziwne zachowanie ???
Nie kupuj jej...
Jest to bądź osobnik strachliwy, podatny na stres, z którego nie będziesz miała za wiele radości albo tez agama może być chora! (Możesz jeszcze zaczekać czy zachowanie nie zmieni się, kiedy właścicel zabierze jasną agamę - być może ciemna jest przez nią mocno zdominowana i dlatego tak się chowa. )
Wybierz agamę z jasnym ubarwieniem, ruchliwą, reagującą żywo na otoczenie i żarłoczną.
-
nie ma problemu, to osobnik o niższej hierarhi w grupie. po zakupie powinno wszystko być OK. Mam trzy agamy czerwonogłowe, jedna jest jak opisywana, a dwie walczą ze sobą o dominację w stadzie.
pozdrawiam
-
Nie zgadzam się z Tomkiem. W grupie zawsze istnieje hierarchia ale nie powinno to się objawiać ciągłymi walkami czy takim wystraszeniem jednego ze zwierząt, że wciąż siedzi schowane. W takim wypadku należy rozdzielić zwierzęta a nie narażać je na ciągły stres i zranienia! Nie napisałeś jakiej płci są Twoje agamy - ten gatunek(agama agama)należy trzymać w haremach.
Poza tym nie wiadomo czy agamka w sklepie tylko boi się drugiej agamy czy też coś jej dolega. Jedna z moich samic tak się zachowywała, gdy była chora i takie ryzyko trzeba brać pod uwagę.
-
Chyba sobie daruje tą agamę , pojade na giełdę w niedzielę i coś wybiore . A może ktoś z was ma młodą agamke do sprzedania ?? Jestem bardzo zainteresowana . Pozdrawiam
-
Do kotkipsotki ^_^.
Na ile ta agama jest wyceniona, w tym sklepie .
Za odpowiedź z góry dziękuje.
-
agama kosztuje 320 zł , a dlaczego pytasz ??
Uprawnienia umieszczania postów