-
kogo wybrać
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Jestem po raz pierwszy na tym forum i jestem zachwycona.
Mam pytanie.
Zaczęliśmy z mężem interesować się gadami. Bywając w sklepach akwarystycznych, bardzo często obserwujemy różne jaszczurki. Zdecydowaliśmy się na zakup jakiegoś osobnika.
Nie bardzo możemy się zdecydować i to nie dla tego, że nie wiemy czego chcemy, lecz dla tego, że nie wiemy czy zwierzątko będzie u nas szczęśliwe.
W tej chwili możemy zapewnić mu terrarium przerobione z akwarium o wymiarach (150,50,50) (długość, szerokość, wysokość).
Bardzo podobają nam się legwany zielone. Zapoznaliśmy się z literaturą dostępną na polskim rynku wydawniczym i internetowym. Jesteśmy przygotowani na powiększenie terrarium za jakiś czas (2 lata) wtedy to wygospodarujemy mu powierzchnię wielkości szafy na ubrania.
Nie wiem tylko, czy legwan tez da rade poczekać 2 lata.
Bardzo proszę o sugestie. Może jako początkujący, powinniśmy zdecydować się na inną jaszczurkę (byle nie węża – odpada karmienie myszkami, owady bez problemu).
To czego oczekujemy od naszego nowego członka rodziny to roślinożerność, czasami owadożerność (dlatego czasami, że w pobliskim miasteczku kupię takie owoce i warzywa jakie chce, ale po owady muszę jeździć 90 kilometrów), spore gabaryty i kolorowe ubarwienie.
Serdecznie pozdrawiam Olga
Uprawnienia umieszczania postów