Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: potrzebuje pomocy przy agamie czerwonoglowej

Re: potrzebuje pomocy przy agamie czerwonoglowej

"czy moge lampke (bo mam taka zwykla tylko a wlsciwie to dwie) wylaczac na noc i otrozyc sobei okno w pokoju czy nei zabardzo ? i czy w dzien lamka ma byc wlaczona ? "

Przepraszam, ale po takich wypowiedziach śmiem wątpić czy czytałeś cokolwiek ...

Masz w ogóle dla niej świetlówke UV (albo lampę do naświetleń np. Ultravilux?). Masz promienniki ciepła? Wiesz coś o znaczemiu promieniowania UV dla prawidłowego przyswajania wapnia?
    Jaszczurka to nie chomiczek nie starczy jej zwykła lampka i temperatura pokojowa.

Weż się nie unoś dumą i przeczytaj UWAŻNIE jeszcze raz te wszystkie materiały. Masz gada którego ciężko utrzymać przy życiu i staramy Ci się w tym pomóc.

cubante
    Guest

ale ci prezent zrobili. mimo staran alicji i dr roberta watpie w powodzenie "proby utzrymania" tej jaszczurki przy zyciu. Jezu nie mogli ci kupic lamparta albo cos latwego i nie wymagajcego? Ja bym sie wkurzyl na taki prezent

cubante
    Guest

I pytanie do "znawcow": one powaznie tak zle sie trzymaja w terrarium nawet idealnym (warunki, wielkosc itp. itd.)? Sa ladne

crocodyl
    Guest

narazie jeszcze uv nie mam ale bede mial w przyszlym tygodniu byc moze a narazie dostala jakies zarowki specjalne do takich terrariow tzn pustynnych i takich cieplych nie pamietam jakie bo mama pudelka wyrzucila i nie ma temperatury pokojowej tylko wieksza, staralem sie jej jak najwieksza zapewnic od poczatku
    a o przyswajaniu wapnia nic nie wiem wogole nie wiem ile by kosztowaly takie rzeczy ktore by jej witaminek dawaly bo zapomnialem spytac jak bylem w sklepie
    a w przyszlym tygodniu tez bede mial mysle cos do podrzania jej tego terrarium w srodku
    a wtedy to dopiero przeczytalem opis i pogubilem sie w zywieniu a tam nic nie bylo o lampkach, tzn bylo o czyms w luxach a ja nawet nei wiem co to znaczy

crocodyl
    Guest

dziekuje, walsnie takiego opisu zywienia narazie potrzebowalem )

Dobra postaram sie wytlumaczyc najprosciej jak umiem:

UV -> w naturze zapewnione poprzez promieniowanie sloneczne. Agama czerwonoglowa pochodzi z mocno naslonecznionych obszarow. Przebywajac na sloncu w uproszczeniu 'wytwarza' w organizmie witamine D3 ktora pomaga jej wchlonac wapn. W terrarium gdzie nie ma dostepu do slonca gad nie moze wchlonac wapna z pokarmu. Dochodzi do opuchlizny szczeki, stawowow, kosci latwo sie lamia, zwierze staje sie krzywe.

Dlatego w terrariach montuje sie sztuczne zrodla UV, zastepujace promieniowanie sloneczne. Popros w sklepie o SWIETLÓWKĘ terrarystyczna dla gadow pustynnych np. REPTI GLO 8.0

Swietlowka pali sie w terrarium caly dzien (12-14godzin na dobe) powinienes ja wymieniac co pol roku. Nie moze swiecic przez szybe, bo szyba nie przepuszcza UV.

z tymi luxami w opisie chodzi o to ze agama pochodzi z terenow mocno naslonecznionych wiec w terrarium powinno byc jasno.

WITAMINY I WAPN - uzupelniaj nimi pokarm np. wloz swierszcze do pudelka, posyp wapnem i witaminami i potrzasnij pudelkiem tak zeby swierszcze sie nimi oblepily. Podaj jej taki pokarm 2-3 razy w tyGodniu. Witaminy mozesz kupic w sklepie zoologicznym ale mozesz tez vibovit w aptece. Wapn kupujesz w zoologicznym (sepia) albo w aptece(np. calcium panthetonicum). Najlepiej podawaj rozne rodzaje wapnia.

CIEPLO -> montujesz w terrarium promienniki ciepla (takie zarowki w ksztalcie grzybka). Jaszczurka powinna moc podejsc pod lampe i sie wygrzac. Jesli takie masz to w porzadku. Byc moze to, co masz to DayGlo.

crocodyl
    Guest

oo wlasnie takie swiatelko mam i dzis siedzial i sie wygrzewal lezal sobie na kamieniu i sie grzal (chyba sie grzal ) fajnie tygladal) ze dwie godzinki narazie tak siedzial odkad w domu jestem
    mam jeszcze jedno glupie pytanie, moge go wziasc do reki albo poglaskac ? bo narazie to sie boje ze mu sie cos stanie

Poczekaj z tym troche! Niech najpierw sie przyzwyczai do nowego "mieszkania" i twojego widoku. Po pewnym czasie możesz zacząć powoli ją oswajać.

do rąk naraxie jej nie bierz jednak mimo to że Alicja toche cie objechała (też bym tak zrobił ) wierze że zwierz sie jakoś utrzyma jednak staraj sie jak tylko potrafisz...
    czy wiesz co to empatia? empatia to takzwane współodczuwanie czyli wyobrażanie siebie w sytuacji w jakiej jest teraz twoja agama, kumpel, tato, mama... pomyśl sobie teraz co czuje twoja agamka i pomyśl czego byś na jej miejscu oczekiwał... np. "...jaka ja jestem sprabniona..." czy "...nie, nie! nie zjadaj mnie!..." kiedy ty chcesz ją tylko pogłaskać...

ps jednak wiesz co... TRZYMAM ZA CIEBIE KCIUKI!!!

crocodyl
    Guest

heh dzieki ))))
    bede tez sie staral zeby sobie pozyla dlugo bo wcale sie mnie nie spieszy z nia a raczej z nim rozstawac jest superowy

Uprawnienia umieszczania postów