-
Re: potrzebuje pomocy przy agamie czerwonoglowej
"czy moge lampke (bo mam taka zwykla tylko a wlsciwie to dwie) wylaczac na noc i otrozyc sobei okno w pokoju czy nei zabardzo ? i czy w dzien lamka ma byc wlaczona ? "
Przepraszam, ale po takich wypowiedziach śmiem wątpić czy czytałeś cokolwiek ...
Masz w ogóle dla niej świetlówke UV (albo lampę do naświetleń np. Ultravilux?). Masz promienniki ciepła? Wiesz coś o znaczemiu promieniowania UV dla prawidłowego przyswajania wapnia?
Jaszczurka to nie chomiczek nie starczy jej zwykła lampka i temperatura pokojowa.
Weż się nie unoś dumą i przeczytaj UWAŻNIE jeszcze raz te wszystkie materiały. Masz gada którego ciężko utrzymać przy życiu i staramy Ci się w tym pomóc.
-
ale ci prezent zrobili. mimo staran alicji i dr roberta watpie w powodzenie "proby utzrymania" tej jaszczurki przy zyciu. Jezu nie mogli ci kupic lamparta albo cos latwego i nie wymagajcego? Ja bym sie wkurzyl na taki prezent
-
I pytanie do "znawcow": one powaznie tak zle sie trzymaja w terrarium nawet idealnym (warunki, wielkosc itp. itd.)? Sa ladne
-
narazie jeszcze uv nie mam ale bede mial w przyszlym tygodniu byc moze a narazie dostala jakies zarowki specjalne do takich terrariow tzn pustynnych i takich cieplych nie pamietam jakie bo mama pudelka wyrzucila i nie ma temperatury pokojowej tylko wieksza, staralem sie jej jak najwieksza zapewnic od poczatku
a o przyswajaniu wapnia nic nie wiem wogole nie wiem ile by kosztowaly takie rzeczy ktore by jej witaminek dawaly bo zapomnialem spytac jak bylem w sklepie
a w przyszlym tygodniu tez bede mial mysle cos do podrzania jej tego terrarium w srodku
a wtedy to dopiero przeczytalem opis i pogubilem sie w zywieniu a tam nic nie bylo o lampkach, tzn bylo o czyms w luxach a ja nawet nei wiem co to znaczy
-
dziekuje, walsnie takiego opisu zywienia narazie potrzebowalem )
-
Dobra postaram sie wytlumaczyc najprosciej jak umiem:
UV -> w naturze zapewnione poprzez promieniowanie sloneczne. Agama czerwonoglowa pochodzi z mocno naslonecznionych obszarow. Przebywajac na sloncu w uproszczeniu 'wytwarza' w organizmie witamine D3 ktora pomaga jej wchlonac wapn. W terrarium gdzie nie ma dostepu do slonca gad nie moze wchlonac wapna z pokarmu. Dochodzi do opuchlizny szczeki, stawowow, kosci latwo sie lamia, zwierze staje sie krzywe.
Dlatego w terrariach montuje sie sztuczne zrodla UV, zastepujace promieniowanie sloneczne. Popros w sklepie o SWIETLÓWKĘ terrarystyczna dla gadow pustynnych np. REPTI GLO 8.0
Swietlowka pali sie w terrarium caly dzien (12-14godzin na dobe) powinienes ja wymieniac co pol roku. Nie moze swiecic przez szybe, bo szyba nie przepuszcza UV.
z tymi luxami w opisie chodzi o to ze agama pochodzi z terenow mocno naslonecznionych wiec w terrarium powinno byc jasno.
WITAMINY I WAPN - uzupelniaj nimi pokarm np. wloz swierszcze do pudelka, posyp wapnem i witaminami i potrzasnij pudelkiem tak zeby swierszcze sie nimi oblepily. Podaj jej taki pokarm 2-3 razy w tyGodniu. Witaminy mozesz kupic w sklepie zoologicznym ale mozesz tez vibovit w aptece. Wapn kupujesz w zoologicznym (sepia) albo w aptece(np. calcium panthetonicum). Najlepiej podawaj rozne rodzaje wapnia.
CIEPLO -> montujesz w terrarium promienniki ciepla (takie zarowki w ksztalcie grzybka). Jaszczurka powinna moc podejsc pod lampe i sie wygrzac. Jesli takie masz to w porzadku. Byc moze to, co masz to DayGlo.
-
-
Poczekaj z tym troche! Niech najpierw sie przyzwyczai do nowego "mieszkania" i twojego widoku. Po pewnym czasie możesz zacząć powoli ją oswajać.
-
-
Uprawnienia umieszczania postów