Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: kameleon nie chce jesc

Re: kameleon nie chce jesc

no to skoro wy tacy jestescie wszyscy madrzy to moze powiecie mi co mam podawac kameleonowi, szczegolnie o porade prosze dr roberta.

pozdrawiam

Slavo nie obraź się ale do Ciebie zupełnie nie dociera. Dlaczego mamy Ci mówić na forum czy powinieneś karmić kameleona skoro są w internecie JEGO OPISY (na tej stronie i na innych ...)zawierające żywienie, opis terrarium, opiekę ? Przecież po to się ślęczy i robi te opisy aby każdy mógł skorzystać! Nie musisz kupować książki, nie musisz zapłacić ani grosza - wystarczy poczytać ...

dr Robert
    Guest

Wydaje mi się, ze powyżej już odpowiedziałem. Opis:http://terrarium.com.pl/kameleonjemenski.php
    Muchy (dorosłe), świerszcze, czasami (w niewielkich ilościach i dla dorosłych kameleonów !) larwy mączników, larwy drewnojadów (Zoophobas), różne gatunki karaczanów, w lecie wszystko co się złapie w czerpak na łące (muszki, pająki, pasikoniki itd.). Niektóre osobniki jedzą jako dodatek owoce (jest o tym gdzieś na forum w osobnym wątku).

Hmmm Robert teraz mnie zaciekawiles. Dlaczego uwazasz, ze malo swierszczy? Mlode swierszcze maja calkiem miekkie odwloki. U mnie zawsze swierszcze sa podstawa diety jaszczurek(zima - latem łąkowe) rowniez takie mlode swierszcze byly dla kamkow i pielnie mi na nich rosly.

dr Robert
    Guest

Nieporozumienie )
    Między przecinkami umieściłem tekst:
    "czasami (w niewielkich ilościach i dla dorosłych kameleonów !) larwy mączników"
    Słowo "czasami" odnosi się do larw mączników.

Świerszcze to oczywiście podstawa diety.

acha uffff

od pol roku karmilem go tymi bialymi robakami i czarnymi swierszczami i nic mu nie bylo. nawet jesli mu one zaszkodzily, to co mam teraz zrobic, aby wyzdrowial. ostatnio podaje mu vibowit w wodzie przez pipetke i pije to. wiec prosze by Pan mi powiedzial co zrobic, zeby mojego kameleona odratowac. licze na szybka odpowiedz.

pozdrawiam. slavo.

doktorze robert, licze na szybka odpowiedz z panskiej strony. pozdrawiam.

dr Robert
    Guest

Niestey nie wiem co jest przyczyną tych problemów i nie wiem jak mu pomóc. Czy nadal nie je ? Może świerszcze innego gatunku (o jasnej barwie), albo szarańcze wypróbować ? Albo poczekać na muchy z larw i wtedy mu dać. Jak pije witaminki to chyba nie jest tak źle.

nadal nie chce jesc. kupilem mu te maczniaki, a w sobote bede mial drewnojadki. mam poczwarki much w sloiku i czekam, az sie wykluja muchy, ale cos to dlugo trwa. on jest przyzwyczajony do jedzenie tych larw much, wiec mysle, ze skusilby sie na robaki o bialej barwie. nie wiem skad wziasc swierszcze domowe, bo w sklepach, ktore znam sa tylko czarne, srodziemnomorskie. jestem z wroclawia, tak jak pan, wiec jak wie pan gdzie mozna kupic swierszcze domowe, to bylbym rad za informacje.

pozdrawiam. slavo.

Uprawnienia umieszczania postów