-
Re: kolory kameleona
tak muj kameleon też sobie przysypia w dzien
-
-
Panie dr.Robercie pisal pan ze maja zwykle (samce)kolor ceglasto brązowy natomiast w opisie kameleona na tej stronie sa zdiecia i wszystkie sa tam prawie zielone???czy to sa samice i dlatego???
-
Moim zdaniem do opisu są dołaczone zdjęcia samców i samic. Na większości zdjęć zwierzęta mają żywe kolory, bo są pobudzone (chyba z ukrytej kamery powinny być robione )
Wraz ze wzrostem samiec k.jemeńskiego ma coraz mniej zielonego koloru, dorosły wcale lub prawie wcale. Zamykanie oczu w dzień przez dłuższy czas może być niestety objawem chorobowym lub, że w terrarium jest zbyt ciemno. Kameleony mają wysokie zapotrzebowanie na światło ! Ale jak otwiera szybko oczy na ruch czy widok człowieka to raczej wszystko jest OK.
-
nigdy nie widzialem zeby moja kamka spala w dzien. Moze dlatego ze nie ma mnie w domciu przez 12godz Nie wydaje mi sie aby bylo dobrze ze kamka spi w dziem! Ale niech wypowie sie na to pytanie dr. Robert. Co do kolorow budujac terra. chcialem aby bylo tam jak najwiecej zieleni. Jedna z bocznych scian mam calkowicei zielona, tyl z maty kokosowej czyli braz i drogi bok siatka na moskity z motywami korka do okola siatki.
Pozdrawiam!
Dawid
3City
-
Hmmm moj samiec byl po kupieniu ciemny przez dluzszy czas, wyraznie zestresowany nowym otoczeniem. Gdy sie przyzwyczail byl non-stop jasno niebieski w plamki, ubarwienie bylo pastelowe ale bardzo ladne. Nie widzialam tam nic brazowo-ceglastego(?). W okresach pobudzenia (gdy bal sie reki czy zalecal do samicy) barwy nabieraly jaskrawosci. Samica byla zielona na codzien, w ciazy zrobila sie czarna w jaskrawozlote plamy, co opisalam w opisie. Nie mam porownania do innych samic w okresie ciazy. W nocy podczas snu, barwy bardzo jasne, blade.
-
podzienkowanie
dzienki serdeczne za odpowiedzi.papap
-
A mój kameleonik (jemeński) jest na co dzień jasnozielony i żółty (pastelowy), trochę ma ceglastego ale też takiego pastelowego. Jak się zdenerwuje dostaje plamek filetowawo-brązowych czasem nawet ciemnoczerwonych i ogólnie jest jaskrawszy. Kiedy śpi jest ślicznie trawiasto zielony z żółtym - czyli w zasadzie taki jak w dzień ale zdecydowanie bardziej nasycone ładniejsze barwy. Natomiast ciemny jest zawsze rano i jak się czegoś przestraszy (tak to interpretuję bo tak ma tylko czasami w ciągu dnia).
)) jest sliczny
Uprawnienia umieszczania postów