Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Czarny kameleon

zielonyfrajer
    Guest

Re: Czarny kameleon

A propos kameleona jemenskiego - jesli ten jest z rana ciemny a po właczeniu ogrzewania i uv przez caly dzien i w nocy normalnie ubarwiony to co to znaczy? chyba mu zimno? ma temp. w nocy ok 20-23 a w dzien ok. 30-35

dr Robert
    Guest

Zielony frajerze, to znaczy, że z Twoim legwanem jest mniej więcej wszystko dobrze. Prawie wszystkie kameleony wymagają wyraźnego spadku temperatury w nocy. U kameleona jemeńśkiego optymalne temperatury w dzień to 20 stopni przy ziemi, 25-28 w środkowej części terrarium i 30 stopni na górze z możliwością znalezienia miejsca również powyżej 30 stopni. W nocy u młodych 18-22 stopnie. U dorosłych spadki temperatury w nocy mogą być znacznie niższe (nawet nawet do 10-15 stopni), w naturze u populacji żyjących na terenach suchych trafiają się nawet ) nawet przymrozki (kameleony spadają z gałęzi, a rano prawie czarne się budzą). Oczywiście lepiej nie eksperymentować z tak niskimi temperaturami nocnymi. Ja swoje jemeńskie od połowy maja do końca sierpnia trzymałem w dużej klatce na zewnątrz i dogrzewałem tylko w pochmurne dni gdy dzień gdy temperatura była poniżej 18 stopni i zachmurzenie trwało dłużej niż 2 dni. Trzymały się i rozmnażały w tych warunkach z powodzeniem.

zielonyfrajer
    Guest

Znaczy się z moim kameleonem wszystko jest dobrze. Tylko się upewniam, staram się mu zapewnić jak najlepsze warunki - chyba trochę histeryzuję, za dużo naczytałam się forum. To mój pierwszy kameleon i nie chcę, żeby coś mu się stało przez moją niewiedzę. Ale na razie wszystko jest ok! Dzięki za odpowiedź.
    Ania

Uprawnienia umieszczania postów