Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Dlaczego zdychaja mi swierszcze ???

Looo
    Guest

Re: Dlaczego zdychaja mi swierszcze ???

CZesto przyczyna jest prawdpodobnie stres wywolany transpotrem i przetrzymywaniem w malych pojemnikach- proponuje kupowac swierszcze ktore dopiero co trafily do sklepu, umiescic je w cieplym terr- oswietlonym chociaz zarowka- chodzi o temp. i koniecznie dac pic w pojemniczku. Nie kupowac swierszczy w zaplesnialych pudelkach!! CZesto swierszcze, gdy zaczynaja zdychac "masowo" wykonuje nieskoordynowane ruch, przewracaja sie na plecy, albo dogorywaja w nienaturalnej pozycji- z szeroko na boki rozstawionymi odnozami skocznymi- nie znam przyczyny, ale z moich obserwacji wynika ze przyczyna moze tkwic w plesni (zwykle w tej niebieskiej). Jeszcze nie udalo mi sie uratowac ani jednego osobnika z terra dotknietego ta "plaga"- niestety.

Looo
    Guest

Samica zawsze znajdzie miejsce gdzie zlozyc jaja- pod kawalek jablka, pod miske, nawet pod wytloczki- mogles ich nie zuwazyc, bo najczesciej sa natychmiast zjadane przez wspolmieszkancow.

zgodze sie z Toba plesn jest smiertelnie szkodliwa dla swierszcy, kilka lat temu mialem stadko swierszczy srodziemnomorskich, wyjechalem na kilka dni i moja mam miala je karmic, ale sypala za duzo jedzenia, ktore zaplesnialo i niestety tylko jeden swierszcz przezyl
    ma ktos moze srodziemnomorskie do sprzedania ??

Looo : uwazasz wiec , ze stawianie do insektarium wytloczki z wilgotnym torfem zupelnie nic nie daje ? Aha , wiec jesli nie mam ochoty zakladac hodowli spokojnie moge to wyrzucic ? Dzieki za odpowiedz .

Looo
    Guest

Nawet lepiej- nie radze, zeby wytloczki mialy kontakt z czymkolwiek wilgotnym, bo zaczynaja plesniec i trudno to odpowiednio wczesnie wychwycic.... Ja dosyc duza hodowle prowadze zupelnie "na sucho"- nie zraszam- miseczka z woda wystarczy, a swierszcze nie maja najmniejszych problemow z linieniem. Zycze powodzenia

Uprawnienia umieszczania postów