Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Jakie jest najlepsze oswietlenie dla kameleona jemeńskiego??

Re: ogrzewanie

Swietlowka UV powina byc w srodku terrarium bo bo szklo nie przepuszcza UV To tak jak bys mial sie opalac przez szybe Jesli chodzi o bezpieczestwo to moja kamka nie wchodzi na swietlowke (swietlowki nie parza az tak) ,a promienik (zarowka 40W) jest oslonieta doniczka gliniana powieszona na zarowce co pozwala dobrze ochraniac zarowke. Doniczka grzeje sie ale nie jest goraca Ja w terrarium o wymiarach 50x60cm podstawa i 90cm wysokosci urzywam 15W 45cm swietlowke REPTI GLO (UV) i nie widze jakis objawow krzywicy (oprocz swietlowki- wapno Calcium), KIedys byly UV w ksztalcie zwyklych zarowek ale mialy zbyt delikatny zarnik i szybko sie niszczyly nawet nie urzywane, wystarczylo nimi tylko wstrzasnac Doszlo do mnie ze bada zmowu produkowane od nowa ale wytrzymalsze. Zwykle zarowki w malych terra. daja tylo cieplo a swietlowki UV-ki daja promieniowanie UVA i UVB (te ze sklepow zoologicznych).

przepraszam za nastepujace pytanie ale juz mi sie wszystko pomieszalo... ja za doradztwem sprzedawcy w jednym sklepie zoologicznym kupilem zarowke (nie swietlowke) pt."reptile day glow 40W" ktora to podobno ma wystarczyc (jest pomalowana na fioletowo i daje biale swiatlo i kosztowala "jedyne" 90 PLN....:0). Z tego co przeczytalem na opakowaniu to dostarcza promieni UVA. poza tym nie mam zednego innego oswietlenia, jedynie kabel grzewczy pod terarium. Pytanie brzmi:
    czy to jest wystarczajace dla kameleona czy powinno byc jeszcze jakies inne oswietlenie (inne promienie) i jakie i kiedy oswietlac??? prosze o sugestie, dzieki z gory

p.s. chodzi o rozroznienie pojec ktore sie troche mieszaje w poprezdnich wypowiedziach: "promiennik", "swietlowka", "żarnik", "kwarcowka" - czym i kiedy i jak dlugo i co jest co??

kiedys w sprzedazy byly zarowki dajace promieniowanie UV. Po krotkim casie zostakly wycofane bo psuly sie (wystarczy wstrzasnac). Wydaje mi sie ze to jest to wlasnie. Tymbardziej ze jest napisane UVA, ale z tego co pamietam to UVB jest wazniejsze Kabel grzewczy pod terrarium z kameleonem nie jest ci potrzebne. Tymbardziej ze kamka siedzi na galeziach u gory, a kabel ogrzewa tylko dno i nie wielka czastka ciepla idzie do gory. Nie potrafie powiedziec czy to co masz daje tez ciepla i zarazem UV Ja mam swietlowke UV osobno i zarowke dajada cieplo. Nic wiecej

Ps. Zapytaj o ta zarowke na glownym forum terrarium!

Pozdrawiam!
    Dawid
    Kameleon
    3City

zrobilo sie troche chlodniej i w nocy mam w tererium ok 20'C a w dzien 22-23'C. czy powinieniem zainstalowc dodatkowy promiennik?? jaki mozecie poradzic (widzialem w sklepie takie ktore nie swieca tylko daja cieplo - moj leonek nie idzie spac jak jest jasno..wiec w nocu to chyba niezbedne? wiecie cos o tych zarowkach? a moze sa takie ktore daja UVB i cieplo (bo UVA juz mam) napiscie co sugerujecioe no i jak z tymi temp u was w dzien a jak w nocy
    dzieki z gory

iwona krzywkowska
    Guest

Powiedzcie proszę, czy dajecie swoim kameleonom drewnojady?
    Ja czasem tak ale nie wiem czy one tak jak i mączniaki nie szkodzą?
    Dodam, że moja mała bardzo je lubi.

Uprawnienia umieszczania postów