-
-
Re: ogrzewanie
przepraszam za nastepujace pytanie ale juz mi sie wszystko pomieszalo... ja za doradztwem sprzedawcy w jednym sklepie zoologicznym kupilem zarowke (nie swietlowke) pt."reptile day glow 40W" ktora to podobno ma wystarczyc (jest pomalowana na fioletowo i daje biale swiatlo i kosztowala "jedyne" 90 PLN....:0). Z tego co przeczytalem na opakowaniu to dostarcza promieni UVA. poza tym nie mam zednego innego oswietlenia, jedynie kabel grzewczy pod terarium. Pytanie brzmi:
czy to jest wystarczajace dla kameleona czy powinno byc jeszcze jakies inne oswietlenie (inne promienie) i jakie i kiedy oswietlac??? prosze o sugestie, dzieki z gory
-
p.s. chodzi o rozroznienie pojec ktore sie troche mieszaje w poprezdnich wypowiedziach: "promiennik", "swietlowka", "żarnik", "kwarcowka" - czym i kiedy i jak dlugo i co jest co??
-
-
zrobilo sie troche chlodniej i w nocy mam w tererium ok 20'C a w dzien 22-23'C. czy powinieniem zainstalowc dodatkowy promiennik?? jaki mozecie poradzic (widzialem w sklepie takie ktore nie swieca tylko daja cieplo - moj leonek nie idzie spac jak jest jasno..wiec w nocu to chyba niezbedne? wiecie cos o tych zarowkach? a moze sa takie ktore daja UVB i cieplo (bo UVA juz mam) napiscie co sugerujecioe no i jak z tymi temp u was w dzien a jak w nocy
dzieki z gory
-
Powiedzcie proszę, czy dajecie swoim kameleonom drewnojady?
Ja czasem tak ale nie wiem czy one tak jak i mączniaki nie szkodzą?
Dodam, że moja mała bardzo je lubi.
Uprawnienia umieszczania postów