Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Pulapka na owady

Pulapka na owady

Witam
    Poniewaz zblizaja sie cieple dni i wkrotce w domach pojawia sie goscie, tj. najrozniejsze owady, chcialbym wykorzystac ten fakt i czesc z nich przeznaczyc na karme dla jaszczurek
    Chce zdudowac jakas domowa pulapke na owady.
    Czy ktos z Was ma jakies pomysly, ewentualnie zdjecia?
    Pozdrawiam
    Mark0wy

Re: Pulapka na owady

wieczorem otwierasz okno, zapalasz jasna lampke, najlepiej jakis reflektorek i oswietlasz nim jakas jasna płachtę(np. kawalek przescieradla) i czekasz az robaczki na nim usiądą i je zbierasz (oczywiscie duzo skuteczniejsze jest to na dworzu, ja robilam tak wieczorem na dzialce, nie wiem gdzie mieszkasz, ale u mnie w bloku nie ma za duzo owadow nawet w lato). to taki sposob bardziej profesjonalny, jesli chcesz mozesz tez kupic siatke na motyle i biegac wokol lampki na owady latajace raczej to najlepszy sposob lapac na swiatlo, mozesz tez wykorzystac fakt ze ćmy siadają na pniach drzew itp. wysmarowanych mieszaniną cukru, piwa i nadgnilych slodkich owocow.

PS nie zbieraj much, poniewaz moga znosic wiele bardzo niebezpiecznych zarazkow, a kazda cme czy innego owada dokladnie ogladaj, czy nie ma zadnych pasozytow na sobie

kiedys na forum byl opis takiej pulapki ale nie moge taraz znalezc. mniej wiecej pamietam jak sie to robilo wiec zrobie rysunek i wrzuce ma forum ale nie teraz bo padam

Dark Raptor
    Guest

Stanowczo polecam siatkę. Możesz nią przetrząsać trawę i krzaki, a odpowiednio wyginając materiał zamykać owady w środku. Innym dobrym sposobem są pułapki Barbera. Są to po prostu wkopane w ziemię np. słoiki, na wysokości gruntu. Wszystko co łazi po ziemi w nie wpada, są bardzo wygodne w użyciu (trzeba tylko sprawdzać zawartość i wypuszczać np. chronione biegacze Carabus).

Czy ma ktos moze informacje na temat pulapek Barbera, pułapek Moericke’go, lub ich modyfikacji?

Hmm, czytajac ten temat tak sie zastanawiam, kiedy mw te owadziaki sie pojawaia
    Natkas, poco marnowac pifko dla owadów?? :F

a co, niech robaczki tez cos mają z zycia a swoją drogą to zastanawiające ze one wszystkie tak do tego piwa ciągną, i cmy, i pulapki piwne dla slimakow tez sie robi, skąd one wiedza co dobre? czy ktos umie to naukowo wytlumaczyc???

Dark Raptor
    Guest

Etanol to jeden z najczęstszych atraktantów dla owadów. Jest składnikiem owoców, jest w kwiatach, drewnie, padlinie, praktycznie w większości potencjalnych pokarmów (zwłaszcza tych psujących się). Jest substancją bardzo lotną, więc łatwo wyczuwalną dla zwierząt o tak czułym "węchu", że każdy pies może im pozazdrościć.

PS. Etanol z chemicznego punktu widzenia to trucizna (ale w odpowiednim stężeniu lub po odpowiednio długim dawkowaniu Ja na codzień bawię się 70% etanolem ))

70%? jak sie nie myle to sie bawisz sliwowicą a tak z ciekawosci, czy owady moga sie upic w takim sensie jak my? czy wtedy moze byc latwiej lapac takie "podchmielone" cmy? bo np. wroble jak najadly sie u mojego dziadka zboza po fermentacji czegos tam to w ogole nie lataly.

Uprawnienia umieszczania postów