-
Jak poprawić "przyczepność"?
Witam. Jak w temacie: jak poprawić przyczepność legwana. Mój pupil ma w terra kawałki brzozy na którą się wspina, ale niestety sprawia mu to małe problemy (brzoza nie jest zbyt "chropowata"). Zauważyłam w wielu terrariach ww. drewienka otoczone lenem i/lub włóknami konopii. Moim zdaniem to dobre rozwiązanie, ale ojciec twierdzi że leguś może się zaplątać (w końcu ma nie małe pazury), zawisnąć i zrobic sobie krzywdę :/ . Jak to w końcu jest ? Nie przeszkadza mu to w wylegiwaniu się na pniu (znaczy włókna czy mu nie przeszkadzają) ? Zapląta się czy nie ?? Pozdrowienia
-
Re: Jak poprawić "przyczepność"?
zalezy jak owiniesz konary jesli zrobisz to na szybkiego i nie beidzesz mocno sciskał sznurka to porobia zie luzne zwisajace kawałki sznurka ale jesli uzyjesz troche siły to wszystko bedize ok mam tak owiniete konary i wszystko jest ok wczesniej jak nie yły owiniete to legwan z trudem wdrapywał sie po nic a teraz gdy sa owiniete nie stwarza mu to problemu
-
Kreczamar ma racje. Moja propozycja przed obwinieciem konarow, obwin je tasma klejaca dwustronna, a potem dokladnie i bezszczelin wluknem. Pozdrawiam
-
taśma klejąca to chyba nie jest najlepszy pomysł.
-
tez mi sie wydaje ze tasma odpada. wystarczy mocno zaciskac kolejne petelki na konarach i to w zupełnosci wystaczy jesli masz tyle cierpliwosci to mozesz obwinac całe knary szczelnie ja jednak tyle zapału nie miałem i zrobiłem to nie tak jak pimp pisał petelka przy petelce jednak to i tak wystarcza mojemu Robalowi aby sie utrzymac na konarach na ktorych wczesniej miał problemy
-
Re: Jak poprawić
Witam,
Myślę, że nie ma potrzeby "zwiększać przyczepności", legwany żyją przecież na drzewach i świetnie będą dawały sobie radę (pod warunkiem nieobcinania pazurów). Ja też mam w terra brzozę i nic się złego nie dzieje. Wygląda to tak:
Pzdr.
-
http://www.legwanzielony.com/index.php?page=terrarium - konar w moim terrarium znajdziesz pod tym linkiem. To okorowany kawał drzewa sosnowego z przyklejonymi kawałkami grubej kory. Legwan doskonale sobie radzi. Od dłuższego czasu nie przycinam mu pazurków.
-
Wielkie dzięki. Spróbuję tak na początek. Jeżeli bedzie się coś niedobrego działo to po prostu zrezygnuję . Jakby co to leguś będzie musiał sie bardziej starać. Pazurów nie obcinam i w najbliższej przyszłości nie zamierzam, bo boję się że mogę uszkodzić nerwy. Mam wakacje więc mogę trochę poeksperymentować . W woli ścisłości <i nie beidzesz mocno ściskał sznurka> ... uhm jak coś to "ściskała' sznurka :P
-
ja dziś swojemu obcięłam pazurky, bo już wytrzymać z bólu nie mogłam, jak wbijał się we mnie tymi swoimi pazurami..
-
A ja na razie wytrzymuję zobaczymy potem, ale jak sobie obiecałam musi mieć minimum 1m. Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów