-
brzoza w terrarium
witam,
czy w terrarium dla legwana moze byc gałąź brzozy pomalowanej lakierem przeciw wilgoci ??
-
Re: brzoza w terrarium
Witam,
Brzoza jest jak najbardziej wskazana, tylko po co ją malować lakierem? W terrarium dla legwana przecież bardzo ważne jest utrzymanie wysokiej wilgotności.
Pzdr.
-
Nie zrozumiales o co mu chodzilo, chodzilo o zabezpieczenie brzozy przed wplywem zbyt wysokiej wilgotnosci powietrza- ochrona przed plesnia Najlepiej matowym lakierem, wtedy galaz nie straci naturalnego wygladu (polyskliwa wyglada sztucznie).
-
Saurus, zrozumiałem bardzo dobrze, tylko pamiętaj, że w terrarium z prawidłową wentylacją nie ma miejsca na pleśń .
Pzdr.
-
W sumie tak, ale lepiej dmuchac na zimne
A tekst "Brzoza jest jak najbardziej wskazana, tylko po co ją malować lakierem? W terrarium dla legwana przecież bardzo ważne jest utrzymanie wysokiej wilgotności." w odniesieniu do "lakieru przeciw wilgosci" brzmi, jakbys mial co innego na mysli.
-
Racja, lepiej dmuchać na zimne, zważywszy na to, że wentylacja jest traktowana trochę po macoszemu, zwłaszcza przez początkujących terrarystów.
-
Nie ma potrzeby malować.
pozdrawiam
-
Dzięki za odpowiedzi
-
Zdecydowanie odradzam takie zabiegi jak malowanie (legwan drapie, a odchodzący potem lakier może być zjedzony!), okorowywanie czy w ogóle robienie czegokolwiek z gałęziami przynoszonymi do terrarium. Najlepsze są takie gałęzie bez żadnych zabiegów, zapewniają dobrą przyczepność i są najbardziej naturalne. Natomiast gatunek drzewa nie jest w tym wypadku najlepszy. Brzoza jest dość gładka, a w związku z tym legwan może się ześlizgiwać z gałęzi. Ja stosowałem brzozę wyłącznie jako poziomo ustawione gałęzie, do wspinania się nie nadawały.
-
Moj legwan, dosc duzy i ciezki, ma w terrarium gladka i twarda galaz leszczyny, a jakos sobie radzi W naturze tez chyba nie maja wszystkich drzew z miekkim drewnem i popekana kora.
Uprawnienia umieszczania postów