-
Re: Avocado - toksyczny?
Niestety, nie każdy uczył się języków obcych, niektórzy woleli leniuchować
)) I mnie się zdarzyło przeczytać parę razy, że awokado jest szkodliwe, szczególnie pestki (ze względu na znajdujący się w nich kwas pruski=cyjanowodorowy; sorry, ale czy persyna to to samo? Nie wiem, co to jest persyna
)) ). Ale temat szkodliwości pestek wielu owoców, nie tylko awokado, jest raczej oczywisty (mam nadzieję
)) ) i nikt ich legwanom chyba nie podaje. Czytałam też o złym wpływie tego owocu na papugi i inne ptaki (np. zeberki). Nigdy jednak nie doczytałam się, co szkodliwego jest w samym miąższu czy liściach, oprócz lakonicznej wzmianki gdzieś tam, że kwas pruski może przechodzić do miękkich części owocu i to jest niebezpieczne. Ale szczerze mówiąc, nie wiem, czy mnie to przekonało
. Bardziej obrazowy jest argument, że dla zwierzęcia typowo roślinożernego może być szkodliwa duża zawartość tłuszczu, jaką charakteryzuje się awokado. Sama osobiście w ogóle nie przeżywam dylematu: w moim domu awokado się nie lubi, więc się go nie kupuje i sprawa podawania go legwanowi sama sie rozwiązuje
)) Pozdrawiam Izabela
Uprawnienia umieszczania postów