Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: kolejny temat o oswajaniu

kolejny temat o oswajaniu

witam

Potrzebuję kogoś, kto pomoże mi oswoić mojego malucha.
    Czytałam wiele na ten temat (faq, szukaj) i jeszcze bardziej zgłupiałam.

Martwię się że robię coś źle. chcę się poradzić i dostać jakieś wskazówki, nawet jeżeli będę setny raz pytać o to samo.

Pszychol jest niezły, boi się mojej łapki (nie dziwię się) i trzeba już zacząć nad nim pracować.

czy jest ktoś chętny???? (i cierpliwy)

Re: kolejny temat o oswajaniu

Ja tez bym chciałaby ktos udzielił mi takiej pomocy moj Robal tez jest strasznie nerwowy moze dla tego ze mam go od 2 dni ale jak narazie daje mu spokoj niech zaaklimatyzuje ise w nowym terrarium a gdzeis na [rzyszły weekend postaram sie go powoli oswajac i przyzwyczajac do siebie

Kreczmar pierwsza rada: musisz go teraz zostawić w spokoju, aż do momentu zakończenia aklimatyzacji ( od kilku tygodni do kilku miesiecy ) Minimum kontaktu: karmienie ,sprzątanie i tyle. (faq+opis gatunku ) Oswajanie (przyzwyczajenie) to "uboczny produkt" hodowli

pozdrawiam

Jak bedziesz go czesto wyciagal z terrarium to sie szybko oswoi,ale rob to bez gwaltownzch ruchow,jak juz go wzciagniesz(poglaszcz go troche daj jesc z reki i i po jakims czasie odloz do terrarium), oczwiscie takie cos bedzie stresujace ale tak najlatwiej i najszbciej oswoic.

moj kuzyn mial dzikusa i teraz wogole sie nie boi, mozna go swobodnie wyciagac z terrarium,je z reki.

ja tylko mowie jak moj kuzyn zrobil i sie udalo jak niechcecie stresowac swoje legwany to tak nie robcie.

z moimi gekonami toke tez tak zrobilem i sie tez sie szybko oswoily(chociaz z legwanem to znacznie dluzej trwalo)

Tak wiem czytałem Jak narazie to dałem mu sopokoj robie tylko małe prae pozadkowe i wyciagam miseczki i basen zeby umyc ale cały czas mnie obserwje z podniesionym ogonem w gorze hehe choc nie uderzył mnie jeszcze czego nie moge powiedizec o moim bracie hehe dobrze mu tak nie jego zwierzaczek wiec nie pacha łap do terrarium ale wiesz jak to jest chciałbym jak najszybciej go oswoic chyba normalna sprawa ale jak napisałem wyzej dam mu narazie troche na luz a "poimecze" go za jakis czas

Uważajcie na ogon. Uszkodzenia mechaniczne (obicia, stłuczenia) mogą być fatalne w skutkach.

pozdrawiam

co będzie , jeśli odrzuci ogon ? Jaszczurki w przypadku zagrożenia odrzucają końcówkę i po jakimś czasie im odrasta . A jak jest u legwanów? Czekam niecierpliwie na wieści . Pozdrawiam .

prosze poczytac FAQa tam jest wszystko napisane.

Uprawnienia umieszczania postów