-
Re: na co się zapowiada?
Sondowanie bywa niebezpieczne i zwodnicze. Proponuję USG czyli badanie ultrasonograficzne - Daje 100% pewność określenia płci u 50 cm legwanów. I i mnie się przyda do publikacji Badanie jest bezpłatne.
-
Jedź do dr Jarka - darmocha ))))))) badanie, 100% pewności i fachowe doradztwo.
-
takie badania sa z a darmo??
-
-
a ja, tak dla odmiany, proponowałnbym pozostać jednak przy jednym legwanie... nie radze dokupywać drugiego " do pary", gdyż wiąże się z tym wiele problemów...
-
Jacku napisał "JEdz do dr.Jarka darmocha"wiec pytam czy takie badanie jest za darmo
-
Problemy oczywiście mogą się zdarzyć, ale gdyby każdy tak podchodził do tematu nie byłoby rozmnożeń w niewoli, nie znalibyśmy zachowań tych jaszczurek gdy przebywają w większej grupie itd.
Do próby połączenia legwanów trzeba podejść rozsądnie, trzeba coś na ten temat wiedzieć, oraz wiedzieć jakich problemów można się spodziewać i jak temu zaradzić. Trzeba też mieć odpowiednie warunki ( terrarium). Co zrobić, aby połączyć w 100% parę napisał dr Jarek.
-
Nie czytasz uwaznie... Rysiek przeciez ci odpowiedzial ze "nie". Dr Jarek oferuje badanie za darmo bo "przyda mu sie do publikacji"
Pozdrawiam
Dlugi
PS JustYna_ax fajny maly legwanek
-
to cytat dr Jarka
"Sondowanie bywa niebezpieczne i zwodnicze. Proponuję USG czyli badanie ultrasonograficzne - Daje 100% pewność określenia płci u 50 cm legwanów. I i mnie się przyda do publikacji Badanie jest bezpłatne.
Pozdrawiam Jarek Zajączkowski DVM"
może to dotyczy tylko JustYna_ax
-
Mam pracę, w której autorzy podają, że u młodych, świeżo wylężonych legwanów, a także u embrionów w zaawansowanym okresie rozwoju udaje się doskonale określać płeć poprzez wyciśnięcie hemipenisa. Taki 50 cm jest już na to zbyt duży, a moim zdaniem zbyt mały jeszcze, żeby określić płeć po cechach zewnętrznych. Chyba pozostaje tylko USG.
O łączeniu legwanów już kilkukrotnie pisałem, wspomnę tylko jeszcze raz, że jeśli chcemy rozmnażać najpewniejszą metodą jest zakup grupy młodych z tego samego żródła i spośród nich dobranie okazów rozpłodowych( konieczność bardzo dokładnego zsynchronizowania cykli samca i samicy).
Uprawnienia umieszczania postów