Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Moj Cały Leon:)

Moj Cały Leon:)

Witam. Nie chcialem zakladac nowego tematu Ale jestem chyba zmuszony. Na poczatku pytanie nie zwiazane dokladnie z legwanem tylko jego mieszkankiem. To pytanie tyczy sie mojego terra kotre jest w załączniku wyrzej. I chcial bym sie zapytac jakiego koloru scianke byscie wstawili do tylu!? bo bede robil ze styropianu,ladnie to wygladze i wszytko co trzeba(kardzy wie o co chodzi) Ale nie wiem na jaki kolor mam pomalowac czy na Zielono czy na np: Brąz!? Jezeli macie inny pomysl to z checia wyslucham!? A 2 pytanie tyczy sie Leona Czytalem ze Świetlowka powinno sie naswietlac mlodego legwana ok 10-15 min dziennie lecz narazie nie mam swietlowki Mam jak narazie taka Zarowke:

http://www.tropik.pl/product_info.ph...roducts_id/627

Czy to mu wystarczy przez najblirzsze ok 2 miesiace!? Nie mam narazie funduszy na swieltowke z probieniami Uv?! Lecz ta zarowka tak jak jest w opisie tez emituje promienie i powiem ze skutecznie podnosi temperature w terra ale nie chodzi o to tylko o to czy moze byc jak narazie w zastepie swietlowki!? z gory dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam

Re: Moj Cały Leon:)

No niestety ta żarówka się nie nadaje. Ona emituje tylko promienie UVA, a legowi są jeszcze bardzo potrzebne promienie UVB.
    "Najważniejszym wyposażeniem w terrarium jest oświetlenie emitujące promieniowanie ultrafioletowe (takie jak emituje słońce). Świetlówki UV zastępują naturalne oświetlenie słoneczne niezbędne do prawidłowego rozwoju każdego gada. Za najważniejsze promienie uważa się promienie UVA oraz UVB.
    Promieniowanie UVA stymuluje apetyt, zachowania rozrodcze oraz aktywność. Promieniowanie UVB sprzyja syntezie witaminy D3 niezbędnej do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu. Najwłaściwszym typem oświetlenia w terrarium dla legwanów (mikroklimat lasów tropikalnych) jest świetlówka Repti Glo 5.0 lub np. Reptistar gdyż posiada ona umiarkowaną do wysokiej, emisję promieni UVB, ogromnie zbliżoną do emisji promieni w zacienionym środowisku lasów tropikalnych.
    Świetlówki wyżej opisane emitują 30% promieni UVA i 5% promieni UVB. Możemy używać świetlówek różnych firm, ale musimy zwracać uwagę na wartości procentowe promieniowania UV ( musi być 5% UVB i 30 % UVA)."
    Pozwoliłem sobie zacytować fragment książki Ryśka Wiśniewskiego i Marka Magierskiego, bo nie chciało mi się pisać. Wejdź na tą stronkę http://www.legwanzielony.com/index.php i poczytaj, tam masz więcej niż podstawowe informacje. To co napisałeś o naświetlaniu 10-15min dziennie tyczy się lampy ultravitalux, a nie świetlówek. Niestety musisz szybko skombinować fundusze. Jeszcze jedna uwaga. Terra wygląda na duże, chociaż ciężko stwierdzić gdzie tam jest wentylacja. Jadna żarówka to moim zdaniem trochę mało. Może temperatura jest dobra ale jest tam trochę przyciemno. A taka ścianka ze steropianu i zaprawy lepiej nadaje się do suchych, pustynnych terra niż tropikalnych. Może pomyśl nad czymś innym.

Szczegół, na który Długopis zwrócił uwagę jest istotny - troszkę za ciemno jest w terrarium. Na tył może nadawać się korek.

pozdrawiam.

Więcej światła, więcej zieleni. Mogą to być sztuczne rośliny. 10-15 minut dziennie naświetla się Ultra Vitaluxem, o czym Długopis już wspomniał. Świetlówka powinna świecić 12-14 godzin dziennie. Poczytaj - http://www.terrarium.com.pl/faq/index.php?kat=1&fid=8, http://www.terrarium.com.pl/faq/index.php?kat=1.

Witam. Dzieki Za informacje i zbieram juz fundusze na Swietlowke. W terrarium jest jasno tylko zdjecie bylo robione w nocy a wted okna nie widac. Wentylacja tez jest bardzo dobra! Pozdrawiam i dziekuje za informacje. pozdrawiam.

Nie masz funduszy na swietlowke, to po co sie decydowales na legwana, brak UV prowadzi do ( odwapnienia / krzywicy ), a wtedy znajdziesz fundusze na weta???
    Leczenie kosztuje wiecej niz swietlowka.
    Wiedz o tym, ze jak juz kupisz ta swietlowke to tez ona ma ograniczony czas wydzielania promieni UV (przewaznie tak do 8-miesiecy). Bedzie ona dalej swiecic ale juz nie leczniczo i trzeba nowa kupowac !
    Idzie lato i mam nadzieje, ze znajdziesz czas dla niego, aby legwanek codziennie zlapal tych naturalnych promykow slonecznych UV
    Wtedy przetrzyma ten okres bez swietlowki i poczeka za nim zbierzesz te fundusze i pamietaj jeszcze, zeby mial odpowiednia temperature w terr. czyli cieplutko!

Pozdrawiam
    [gadzinka]

Amazonka Swietlowka juz jest w terra! Jeszcze czekam na reszte korka bo wykladam terra korkiem jak wszytko skoncze to pokaze efekt koncowy Leon prawie codziennie jest na sloneczku u mnie w ogrodku Wentylacja jest bardzo dobra w terra jest caly czas temp ok 26-28 stopni pod promiennikien jest 31-32 wiec chyba odpowiednio w baseniku jest woda podgrzewana i ma ok 25 stopni lecz teraz jak jest sloneczko i jezst cieplo to Leon czasmi sam wchodzi do oczka w ogrodku i siedzie tyle na ile ma ochote Pozdrawiam

Ostatnio Gdanszczanka pokazywala zdjecia swojego nowo zrobionego terra, moze Ci cos doradzi...
    Co do temp. w terra to w chlodniejsze dni mam do 38* pod swietlowka, moja legwanica uwielbia taka temp. Nie ma nic lepszego dla legwana jak przebywanie w ogrodku w cieple dni
    Co do oczka wodnego... mmm skad ja to znam
    http://www.terrarium.com.pl/forum/re...=18011&t=18009

Tylko uwazaj na niego, bo legwany tylko z pozoru sa flegmatyczne. Chwila nieuwagi i moze Ci zginac z oczu. Najlepiej zrobic woaliere.

Pozdrawiam
    [gadzinka]

A najlepiej woliere nad oczkiem wodnym, jesli tak lubi tam przebywac

WIem do czego jest dlolny juz raz sie przekonalem i szuakelem go pol dnia terra gdanszczanki nie widzialem bede musaial poszukac pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów