Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Ogrzewanie terrarium...

Re: Ogrzewanie terrarium...

Owszem, Rysku, ale przez okno wpada tez naprawde duzo swiatla
    W tym roku chyba legwan nalapie sie w koncu naturalnego slonca, bo zamierzam zbudowac woliere, tylko pogoda jest do niczego :-(

Ok, ok, już spokojnie
    Chodzi mi tylko o utrzymanie temperatury, bo o światło to moje legi martwić się nie muszą- bedą oświetlone z każdej strony- światłem dziennym.....bo terra jest usytuowane praktycznie w oknie a z oświetleniem górnym jakoś sobie poradzę o UV też spokojna głowa, mamy 2 zoomedy-żarówki i jest ok.
    Problem ma tylko z ogrzewaniem;( Jak to zrobić żeby temperatura w terra wynosiła średnio ok.28-32C?

Troszkę nie rozumiem, bo piszesz, że z górnym oświetleniem sobie poradzisz. W jakim sensie? Samego oświetlenia, czy również temperatury pod lustrzanką? Jeśli temperatura pod lustrzanką jest ok. a na dole terra jest 24-25* to jest normalne, że na dole jest chłodniej. Chyba, że na dole jest znacznie chłodniej wtedy zastosuj kable grzewcze (w zależności od wielkości terra 1-2 po 25W). Jeśli oświetlenie jest wystarczająco intensywne, a mimo to temperatura jest za niska, a nie chcesz używać lustrzanek ze względu na ilość światła to użyj ceramicznego promiennika ciepła (dostępny chociażby w biofilu). Zauważ jednak, że pomimo, że terra jest jak to napisałeś praktycznie w oknie to natężenie światła w ciągu dnia się zmienia, a przez połowę roku dzień jest na tyle krótki, że leg będzie miał ciemno, więc nie wiem czy nie dobrze byłoby zastosować lustrzanki. Ewentualnie latem ceramiczny promiennik, w porach gdy dzień jest już krótki lustrzanka.

Uprawnienia umieszczania postów