-
Re: Niepokojący wzrost legwana.
To jest niepokojące. Według dostępnych mi danych młode legwany w naturze w wieku 2lat mierzą 100-130 cm(samice mniejsze). Być może osobniki z innych populacji niż badana rosną w innym tempie, ale tak słaby przyrost to chyba jednak już anomalia. W grę może wchodzić niedostateczna ilość wapnia w diecie( sepię można dawać niemal codziennie utartą na pokarm), co sporadycznie nie daję żadnych objawów zewnętrznych poza właśnie słabym wzrostem, a potem nagle złamania, tężyczka. Może to być też sprawa komponowania diety. Może zawiera np. szpinak? Tutaj też właśnie widać, że dla młodych legwanów dieta wyłącznie roślinna nie zawsze jest wystarczająca. Niektóre radzą sobie na niej doskonale, inne jednak kiepsko lub prawie wcale nie rosną, za to nadrabiają straty po uzupełnieniu owadami czy mysim noworodkiem od czasu do czasu(3-4 razy w miesiącu), przy czym ne jest to "pędzenie" bo ilość tego pokarmu w porównaniu z objętością skarmianych roślin jest mała(2-3%). Warto zauważyć, że taka dieta jest bardziej zbliżona do tego, czym młode legwany odżywiają się w naturze, jak i z pewnością nie wywoła chorób nerek czy wątroby. Nie wiem, czemu niektórzy hodowcy podchodzą do tego z taką paniką. Może dlatego, że do niedawna karmiono legwany dużymi ilościami psich pokarmów i innych wysokobiałkowych produktów wskutek czego po kilku latach padały. Ale to nijak ma się do mojej propozycji żywienia.
Uprawnienia umieszczania postów