Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: pazury lega

kymon
    Guest

Re: pazury lega

Widzisz, nasze terraria nigdy nie będą tak duże, żeby przypominały naszym legwanom warunki naturalne, czyli to jednak my przystosowujemy legwany do nas i naszego mieszkania. W związku z tym mylę, że jeśli wszystko dobrze przemyślimy i zabezpieczymy, możemy jednak troszkę przyciąć te pazury. Tak na marginesie to nie jestem zwolennikiem tego, jednak dopuszczam taką ewentualność.

A potem krwawienia, ukruszenie kawałka pazura, ból i stres zwierzęcia... Nie obcinamy pazurów jeśli nie przerastają, co u legwanów zdarza się rzadko. Jeżeli mają normalną długość- nie ruszamy.

nie rozumiem o co sie tak burzycie. ja raz przycialem legwanowi pazury i wcale nie zaluje. bylo to wtedy jak legiem miala sie opiekowac moja dziewczyna gdyz musialem wyjechac do pracy za granice. Ona bez problemu dawala sobie rade z legiem (bez koniecznosci nalepiania kolejnych plastrow na pociete rece) i legwan tez byl zadowolony jako ze czesciej przebywal na rekach, byl glaskany, mogl spokojnie latac po pokoju.
    co do tego ze legi z obcietymi pazurami nie potrafia sie wspinac i spadaja to... mi sie to nie przytrafilo. proponuje poglaskac zwierzaka po brzuchu (ostrosc tych lusek mowi sama za siebie).

druga sprawa to fakt ze obcinanie paznokci samemu wiaze ze soba pewne ryzyko. mozna lega niezle zranic.

ja osobiscie juz tego nie robie z prostych pobudek- nie chce mi sie! a legwana mam tyle czasu ze wiem mniej wiecej jak go trzymac aby mnie nie poranil.

Pozdrawiam

Dlugi

Ja obcinałem kiedyś pazurki swojego legwana. Ważne, aby robić to umiejętnie, obcinać same ostre końcówki. Do tego celu trzeba mieć super ostre cążki. Tępe raczej zgniotą najpierw pazur, niż go obetną. Nie można uszkodzić ukrwionego kanalika. Może trochę dziwnie to zabrzmi, ale obcinałem pazurki małemu Guciowi, bo duży Gucio ma pazury potężne, ale nie takie ostre. Diablo Marblo więcej krzywdy mi wyrządził kiedyś w parę sekund, niż Gustawo noszony kilka minut :-) Ogólnie nie polecam tego zabiegu.

Uprawnienia umieszczania postów