Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: DO Ryska.(szczególnie)

Re: DO Ryska.(szczególnie)

hm cos widze ze to jednak poczatki MBD.BO ta noga troche ma zmieniony kształt mozna zauwazyc ze prawa kosc jest ciensza no i te łuski policzkowe sa szpiciaste takie zakonczone w trojkat(takim czubkiem).Legwan ma juz ponad 120cm jest dosyc masywny ma bardzo duzy apetyt dostaje cykorje ,liscie rzodkiewki, marcheke jabłka,kapuste pekinska posypuje mu jedzonko wapnem i witaminami takze A+D3 takze miele pyłek kwiatowy i siemie .Podaj mu czasem troche jajka takze chyba diete ja na zime ma urozmaicona napewno latem bedzie miał wiecej .Leg sam łazi i wykazuje aktywnosc.Normalnie chodzi tzn nie ociera brzuchem po ziemi czyli nogi sa ok.Napiszcie czy mam jechac do weta po zastrzyki czy intensywniejsze naswietlanie przez jakis czas i wiecej wapnia moze zatrzymac rozwój tej choroby.No i czy te łuski beda płaskie i czy kos nabierze normalnego kształtu.Dzieki

dzieki ja pisze posta a juz jest odpowiedz na moje pytanie i dlaego tak pisałem zraz bede dzwonił

a gdzie przyjmuje dr.Zajaczkowski tzn w jakim miescie

Wrocław. Kapuste pekinska wyklucz w ogole. Witaminy D3 nie podawaj- to absolutnie nic nie da, legwany nie wchlaniaja jej z przewodu pokarmowego, musza ja produkowac pod wplywem UVB.

ok wielkie dzieki

a jesli mozecie to napiszcie czy te objawy znikna tzn czy np łuski na polikach beda płaskie czy juz tak zostanie i kiedy mozna stwierdzic ze choroba ustapiła i nie posuwa sie dalej

Beda znow plaskie. Wlasnie po tym najbardziej widac, najszybciej pojawiajacy sie objaw. Jesli po tym, jak zrobia sie plaskie znow sie wybrzusza-nawrot choroby. Inne objawy to opuchniete uda (wyglada jakby mial bardzo umiesnione, grube tylne nogi) i czerwona koncowka jezyka- ale to ostatnie to moze byc rowniez objaw zbyt niskiej wilgotnosci, nie zawsze MBD.

ponownie dziekuje troche mnie pocieszyłes.A czy macie jakies adresy linki gdzie mozna zobaczyc zdjecia z objawami MBD bo szukałem na formu ale znalazłem przede wszystkim przeswietlenia .Chodzi mi o takie pocztakowe objawy własnie jak nabrzmiałe łuski na polikach czy napuchniete nogi bo te zdjecia 'konczace'zycie lega przez MBD to widiząłem .Dzieki jeszcze raz

zycie lega konczy juz nie MBD, lecz krzywica. Widok straszny. Nie wiem, gdzie sa zdjecia, ale to widac wyraznie- odstaja na boki mocno. Ale skoro widzisz zmieniony ksztalt kosci to chyba nogi nie sa jeszcze bardzo spuchniete- przy spuchnietych tego nie widac.

hm no nic dzieki bardzo mysle ze sie uda i wszystko bedzie dobrze a wystarczyło zebym wiedzał ze ta lampa ktora miałem nie wytwarz UVB i A i by nie było problemu, no ale czego ludzie nie robia dla kasy

Uprawnienia umieszczania postów