Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: DO Ryska.(szczególnie)

Mieszany widok

DO Ryska.(szczególnie)

Pytanie dotyczy lampy ultra vitalux.Kupiłem dzisiaj ta żarówke naswitlałem legwana przez około 15 min.I ma pytanie czy legwan sam odejdzie spod lampy jak dostanie odpowiednia dawke promieni czy jest to raczej niemozliwe.Słyszałem o przypadkach ze legwany same ustawiały sie pod lampa i czekały az sie włczy i same odchodizły z tego miejsca.Nie iwem czy to prawda wiec pytam.Za odpowiediz dziekuje i pozdrawiam.Ach i jeszcze jdeno u legwana zauwazyłem zmiane w prawej łapei ma tak mało gulke na kolanie i dowiediząłem sie ze sa to obijawy poczatki choroby czy przez naswietlanie (lampy nie było ponad rok)i odpowiednie odzywianie łapa wroci do normy czy juz tak zostanie.

Re: DO Ryska.(szczególnie)

jeszcze jedno.Zauwazyłem że lewgan dostał szpiciaste te kóleczka po bokach szyji (sorki ale nei wem jak nazywa sie to fachowo) po zdjecia ch widze ze legi maja to płaskie u mój tez takie miał

To Ty ustalasz czas naświetlania więc nie l;icz że Twoj leg odejzie sam po 15 minutach od lampy. W zbyt dużej ilości ultravitalux może być bardzo niebezpieczne.

To, ze te duze luski na policzkach wystaja oznacza MBD- metaboliczne wyniszczenie kości, brak UV i wapnia lub jednego z nich doprowadza do tego. Nie leczone prowadzi do krzywicy. Musisz teraz podawac legwanowi wieksze dawki wapnia- mozesz rowniez naswietlac go nieco dluzej (ale z tym bym uwazal)- kiedy moj legwan kiedys mial MBD, dr. Jarek Zajaczkowski zalecil mi zamontowanie w terrarium swietlowki Repti Glo 8.0, a wiec mocniejszej. Co do guli na kolanie- nie wiem, najlepiej byloby, gdybys zamiescil zdjecie.

dziekuje bardzo za odpowiedzi mam lampe ultra vitalux bede go naswietlał reularnie .A czy te objawy znikna czy juz tak zostanie tzn te łuski wystajace

Tak. Beda wygladac normalnie.

Nie wiem dlaczego mnie wywołujesz do tablicy. Więcej osób używa tej żarówki ;-) Musisz sam pilnować czasów naświetlania i odległości. Legwany zachowują się różnie, często nie chcą siedzieć pod tą żarówką, stają się nerwowe, aktywne.
    Na łapie ta wyczuwalna kulka to może być powstający ropień, ale bez zdjęcia nikt Ci nie pomoże. Najlepiej udać się do weterynarza, bo jeśli to ropień to i tak trzeba będzie to usunąć, wyczyścić i może jeszcze do tego antybiotyk. Co do tych szpiczastych łusek na karku to przypuszczam, że chodzi o wyrastające "wypustki". Taki typ urody legwanów, szczególnie samców. Mają większe kolce, większe, wyraźniejsze łuski o których wspominasz. Zerknij czy o to Ci chodzi - http://terrarium.com.pl/forum/downlo...0,669/trio.jpg . Na karku Gucia widać to co Cię niepokoi. Jeśli to nie o to chodzi, napisz.

A ja nie doczytalem dokladnie, myslalem, ze chodzi o luski policzkowe A te "kolce" to element urody legwanow, tak jak napisal ci Rysiek. widac jednak on byl potrzebny ;-)))

sorki ze wywołałem CIebie ale czytałem posty i wiediząłem ze masz to zarówke na 100% i to dlatego.A chodzi mi o te łuski na policzkach po bokach legwana ze zdjecia widze z twoj tez nie ma ich płaskich ale troche takie łukowate i szpiciaste takze troche sie uspokoiłem gdyz Surus pisze ze jest to objaw MBD.Musze sie przyznac ze troche zaniedłaem spraew z UV gdzy dopiero niedawno okazało sie ze żarówka ktora ma jest firmy czeskiej ktora nie wytwarza UVB i UVa(koles zrobił mnie w jaja normalnie móiwac).Takze legwan był ponad rok bez UV ale od dzisiaj sie to zmieni i bedzie regularnie naswietlany..Pozdrawiam

Skoro tak dlugo byl bez UV radze skontaktowac sie z dr. Zajaczkowskim, on doradzi ci metody leczenia (MBD twoj legwan ma na pewno).
    Tylko powiedz mu, ze uzywasz Ultravitaluxu a nie swietlowki i popros o porade, czy naswietlac legwana dluzej i jesli tak, to jak dlugo. Jego numer telefonu- 698821520. Nie wiem, czy ma juz dostep do internetu wiec radze zadzwonic.

Uprawnienia umieszczania postów