Te wyimary sa minimalne, ale jesli legwan bedzie okazaly, takie terrarium bedzie zbyt male dla wielkiej jaszczurki- niezbyt porporcjonalne. Ja np. buduje terrarium dla parki wezy ponczosznikow o wymiarach 80x60x60- czyli o polowe wieksze niz zalecane dla parki prawie 2 razy wiekszych wezy zbozowych- po to, by mialy (wzglednie) duzo miejsca, poza tym gdybym zbudowal mniejsze terrarium to zmarnowalaby sie tez przestrzen wneki w ktorej ono bedzie- drugiego tam bym nie mogl wstawic
A wracajac scisle do tematu, dla doroslego, duzego legwana mim zdaniem lepsze byloby 120x100x200 (200 wys)- wysokosc akurat najlatwiej zapewnic- tak wielkie terraria stawia sie na podlodze, a pokoje w domach czy mieszkaniach sa i tak znacznie wyzsze niz te 2 m, wiec nie jest tak trudno znalezc meijsce na terra. Poza tym panuje zasada: im wieksze, tym lepsze. O ile dobrze pamietam, samce legwanow zajmuja w naturze teren o powierzchni ok. 12 metrow kwadratowych (nie wiem, czy dobrze zapamietalem), wiec wielkosci malego pokoju- dodam, ze moj pokoj ma np. 10 m2 wiec mam pojecie o tym, jaka to dokladnie powierzchnia