-
Re: ultra-vitalux
Ultra Vitalux nie ma sensu na stałe budować w terrarium. http://www.terrarium.com.pl/faq/index.php?kat=1&fid=8 pod tym linkiem w FAQ jest zdjęcie stojaka na którym ja mam tą żarówkę. Łatwo jest coś takiego wykombinować samodzielnie. Żarówka nie jest wtedy narażona na uszkodzenia, łatwiej jest dostosować odległość od legwana, nawet wyciągając go z terrarium i naświetlając na własnych kolanach ;-) Tak robiłem, jak Gucio nie chciał siedzieć w terrarium, gdy je otworzyłem podczas naświetlania (uwaga na oczy). Teraz spokojnie siedzi na gałęziach, a ja go naświetlam przy otwartym terrarium.
-
Gdy już uda mi się kupić taką żarówkę to jak długo powinienem naświetlać legwana i z jakiej odległości? (ma około 90 cm długości,z ogonem).Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale podczas naświetlania nalezy zakryć oczy ?jeżeli tak to w jaki sposób to robicie?
-
i tu mam pytanie do Ryska: oczy chroni sie przed tak silnym UV czy mocnym swiatlem? Bo jesli przed UV to po zamontowaniu Ultravitaluxu wewnatrz terrarium nie musialbym oslaniac oczu- szyba nie przepusci UV
-
Ja osobiscie ani sobie ani legwanowi oczu nie zakrywam i nic się nie dzieję:P(bo nie patrzę na żarówkę).Ale oczywiście jeśli ktoś ma jakieś obiekcje na ten temat bardzo chetnie sie dostosuję:P
-
Trzeba chronić swoje oczy ze względu na UV. Ta żarówka emituje promieniowanie podobne do wysokogórskiego słońca. Wystarczy się zastanowić po co są okulary słoneczne z filtrami, gogle narciarskie, czy kremy chroniące przed UV. Wystarczy zamknąć oczy lub nie patrzeć na żarówkę.
-
Czyli jesli zamontuje to w terrarium to za oslone posluzy szyba- a to kolejne udogodnienie
-
Przed UV powinna ochronić, ale intensywne światło może również niekorzystnie wpływać na wzrok. Nie potrafię dać w tym wypadku jednoznacznej odpowiedzi. Rób jak chcesz. Na stałe bym tego w terrarium nie instalował.
-
Czemu? Legwan raczej tego nie stlucze- nie bedzie mial jak tego zrzucic i bedzie to w miejscu wzglednie nniedostepnym (ale kto wie co on wykombinuje ;-) ).
Zalozenie okularow to nie problem.
Zamontowanie tego na stale w terrarium znacznie ulatwi naswietlanie- podczas gdy legwan bedzie sie wygrzewal, bede go naswietlal.
Czemu jestes przeciw?
-
Choćby dlatego, że trudno ją umieścić metr od legwana. Żródła światła i ciepła (promienniki i żarówki) są zazwyczaj bliżej gada, a Ultra Vitalux bliżej być nie powinna. Jeśli jest to wysokie terrarium, wtedy można kombinować. Zamocowana na stojaku (jak moja) to dobre rozwiązanie. W przypadku, gdy ktoś ma kilka terrariów tym bardziej, bo zaoszczędza się na świetlówkach, których nie ma potrzeby instalować. Rób jak Ci wygodnie. Przeciwwskazań nie ma, ale piszę to z własnego, kilkuletniego doświadczenia ;-) Na stojaku jest praktyczniej. W terrarium zbędny "mebel" :-)))
-
w moim terrarium jest mozliwe zamontowanie tego metr nad legwanem- samo miejsce do wygrzewania sie jest sosunkowo nisko (swietlowka blisko), w wyzszej czesci terrarium ma miske z jedzeniem i polke, na ktorej sypia Po prostu zdluz "glownej" galezi sa poustawiane inne galezie i rzeczy, a ta najwieksza idzie od gory do dolu i wzdluz terrarium
Uprawnienia umieszczania postów