Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: ultra-vitalux

Mieszany widok

ultra-vitalux

Witam.Gdzie można kupić wysyłkowo żarówkę ultra-vitalux?,w jakiej jest cenie?,czy
    są jakieś tańsze odpowiedniki?.W tej chwili stosuję świetlówkę z UVB,ale niedługo będę musiał ją wymieniać,zastanawiam się czy lepiej kupić nową świetlówkę czy żarówkę ultra-vitalux lub jakiś jej odpowiednik(o ile jest).Czytałem że legwany trzymane bez UVB rosna zdrowo i nic im nie dolega,podaje im się wapno z D3,co o tym sądzicie i czy ktoś tak trzyma legwana?

Re: ultra-vitalux

Co o tym sadzimy? BZDURA. Legwany nie wchlaniaja witaminy D3 z przewodu pokarmowego, wiec podawanie im jej jest absolutnie zbedne. A co do Ultravitaluxu- przylaczam sie do pytania, bo sam chce zamienic swietlowke na to- planuje zamontowac to w terrarium 1 m nad miejscem, w ktorym wygrzewa sie legwan i wlaczac mu na 5 minut dziennie ( po co na 10 co 2 dni skoro mozna bardziej rownomiernie?;P)

ultavitaluxa kupiłam w hurtowni za 157zł i były p[roblemy ze sprowadzeniem ale się udało.Widziałam jeszcze tą żarówkę za 189zł w sklepie. Nie wiem gdzie można ją kupić droga wysyłkową(ale ja bym nie probowała-ryzokować że żarówka przyjdzie stłuczona). W dziale terrarium kiedys poruszalam temat tej zarówki. A przedstawicieli osram w swoim mieście znajdziesz chyba na stronie osramu. A co do naświetlania to wolę 15 min/2 dni bo tak jest napisane...Ale Rysku jak jesteś w stanie to wytłumacz dlaczego nie codziennie

Niestety mieszkam w małej miejscowości w której nikt nie słyszał o takiej żarówce,na stronie firmy Osram też jej nie znalazłem.Na wyszukiwarce znalazłem jedną firmę ale cena wynosiła ponad 300zł.Także ponawiam pytanie,czy ktoś wie gdzie można ją kupić?Odnośnie trzymania legwana bez UVB czytałem o tym w internecie tylko nie pamiętam na jakiej stronie,w każdym razie chodziło o znanego chodowcę.

Powtarzam jeszcze raz- z trzymaniem bez UVB to sa BZDURY! Jesli chcesz miec zdrowego legwana- nie probuj.
    Ultravitalux ponoc sklepy z art. elektrycznymi (niektore) sprowadzaja na zamowienie- ale lepiej najpierw o cene spytac. Ja musze zapytac jeszcze w hurtowni elektronicznej.

Wicek a w okolicy jakiego miasta mieszkasz?(albo jakie wojewodztwo)

http://www.osram.pl/przedstawiciele.php
    tutaj wybierz swój region i zadzwoń do przedstawiciela:P

Teraz tu zaglądnąłem i widzę, że link do przedstawicieli już jest ;-) Co do stosowania samej żarówki to o ile mnie pamięć nie myli Günther Köhler podawał w którejś z książek te czasy naświetlań. Młode dziennie z odl. 1 metra po ok. 10 min, dorosłe co drugi dzień ok. 15 min. Sam nie przestrzegam rygorystycznie ze stoperem w dłoni tych czasów :-) Jeśli będziemy naświetlać kilka minut dłużej nic się nie stanie. Moim zdaniem ważniejsza jest systematyczność naświetlań.

z tego co pamietam zarowka to potrzebuje specjalnego mocowania czyz nie? bardzo szybko sie nagrzewa do wysokiej temperatury. zatem pewnie nie da sie jej zamontowac bezpiecznie w terrarium. moglby leg sie poparzyc. czy zatem roznica kosztu jest tak ogromna ze wszyscy ja stosuja????!!!! ja mam kombinacje swietlowek reptiglo 2.0/5.0 i nie musze sie o nic martwic. a w terra jest dodatkowo jasniej i lega lepiej widac.

Pozdrawiam

Dlugi

owszem, nagrzewa sie, ale co z tego, jesli bedzie sie tak nagrzewac na 15 minut co drugi dzien a ja w tym czasie bede sam pilnowal legwana?
    A roznica w kosztach jest OGROMNA- swietlowke trzeba wymieniac co pol roku, wiec rocznie wydaje na swietlowki ( a mam tylko jedna) 150-160 zl (Repti Glo 5.0 takiej dlugosci jak potrzebuje kosztuje 76 zl chyba). Ultravitaalux mozna juz dostac nawet za 130 zl i nie trzeba go wcale wymieniac, chocby legwan zyl i 25 lat Powiedzmy, ze bedzie to w skali 10 lat- zaoszczedze ponad 1300 zl- to chyba niemalo?

Uprawnienia umieszczania postów