-
Re: Emi Pauliny pamiętacie ? Pomocy doradzcie
Karmienie przymusowe na dłuższą metę nie jest dobre. Musi być poznana przyczyna braku apetytu. Może pasożyty wewnętrzne? Robiłaś mu badanie kału ? Jeśli chodzi o mikstury do podania przez strzykawkę zawsze można pokombinować z zieleniną, kiełkami i soczystym owocem. Zmiksuj liście, kiełki i trochę soczystego owocu lub np. cukinii (też ma soczysty miąższ) dodaj nieco sepii lub wapnia w innej postaci, a uzyskasz papkę, którą będzie można dać strzykawką. Jeśli zje chociaż te 3 listki to dobre i to. Podawaj naturalne jedzonko. Nie przyzwyczajaj go do strzykawki.
-
ja na nieco inny temat jesli chcesz kupić wytwornice do mgły i jesli to ma być fogger to odradzam szkoda pieniędzsy u mnie działał przez 2 tygodnie i później sie cały czas zapychał kamieniem z wody chyba ze bedziesz dawac destylowana ale to mija sie z celem gdyż w ciagu godziny fogger zużywa 250 ml ta więc nie zarobisz na wode destylowaną szkoda kasy uwież mi najlepiej kup za 35 zł spryskiwaczw sklepie ogrodniczym
-
Wyobraźnia podsuwa mi różne straszne obrazy. Może dr Maluta obejrzałaby tego legwana?. Jest wybitną specjalistką od gadów. Przyjmuje w lecznicy na Ratuszowej w Warszawie(koło zoo, przy sklepie Smok). Myślę, że zaleciłaby też odpowiednią dietę, bo kaszka się nie nadaje. Najlepiej jak najszybciej, bo legwan może stracić oko, a nawet umrzeć w wyniku ogólnej infekcji.
-
Palulina Wiśniewska
Guest
Niestety legwan już stracił oko (w pierwszym poście pisze o tym ) .
Może ktoś zna jakąś dobrą książke o gadach , jaszczurkach ,legwanach aby było tam opisane różne choroby ,najlepiej jakąś weterynaryjną .
A co do Marasa1 to mam założony filtr w domu więc z wodą destylowaną nie problem .
Bardzo dziękuje za rade o jedzeniu zrobie jak piszesz .
Postaram się przesłać zdjęcia aktualne Emiego , może pod koniec tygodnia
w sobote .
-
Filter na kranie czy pod zlewem nie destyluje wody. Filtrowanie, a destylowanie to jak czarny i biały. Ksiażka Ci nic nie da ( tj. Twojemu legwanowi) tylko lek. wet.
Pozdrawiam
-
Ale sama mu nie pomożesz, tym bardziej, że już stracił oko! Lepiej pędem do doktor Maluty!!
-
Palulina Wiśniewska
Guest
Macie do niej jakieś wymiary ,gdzie przyjmuje i w jakie dni . A może leczy gady w jakimś sklepie zoologicznym ?
Bo z dojazdem to mam mały kłopocik(kochający rodzice i ich opieka , problem do 18)
Ale słyszałam że w carrfure leczy zwierzęta możektoś wie w jakie dni tam jest ?
-
Napisałem kilka postów wyżej, gdzie przyjmuje... Nie wiem, czy jeszcze gdzieś indziej.
-
Paulinko dla mnie zastanawiajacy jest fakt: ze oko ropialo, zrobil sie stan zapalny i nikt z lekarzy u ktorych bylas, nie zlecil np. lekow przeciwzapalnych do stosowania miejscowego np. kropli zapuszczanych do oka lub masci z antybiotykiem zeby zlikwidowac zakazenie bakteryjne!!!
To po co byly zlecone te antybiotyki skoro one nic nie pomogly!
Chyba ze to bylo zapalenie pluc i dostal antybiotyki, to wtedy rozumiem bo drobnoustroje kraza z krwia?
Wcale sie nie dziwie, ze Twoj legwan nie ma apetytu, antybiotyki zniszczyly flore bakteryjna potrzebna do trawienia.
Zeby uzupelnic ta flore mozesz kupic w aptece Lakcid i mu podawac.
Przyczyn zapalenia oka moze byc wiele np./ uraz mechaniczny/ od naswietlania / zle warunki higieniczne / stan kataralny niska temperatura/ i nieodpowiednie odzywianie- organizm oslabiony jest narazony na rozne infekcje.
Zeby wzmocnic Twojego Emi i wspomoc trawienie podawaj mu jajko surowe zawiera enzymy potrzebne do trawienia, jajko moze byc przepiorcze / kurze lub innego ptaka ;P tylko sparzaj skorupki i jak nabierze sil to tez te zmielone skorupki mu podawaj. Surowe jajko jest bardzo odzywcze, wspomaga trawienie ma duzo wit. A - i innych mineralow.
Co do tranu to bardzo dobrze, ze mu podajesz bo tez zawiera duzo wit. A - tylko uwazaj nie podawaj mu za duzo bo mu zaszkodzisz !!! Teraz mozesz mu podawac codziennie po jednej kropelce, a jak sie wzmocni wystarcza 2 kropelki na tydzien.
Podawaj tez utarta marchewke ma duzo wit. A
Zmielonym siemiem lnianym mozesz posypywac utarta marchewke, mozesz tez zmieszac marchewke i siemie zmielone razem z jajkiem wyjdzie z tego taka papka, musisz kombinowac z pokarmem tak zeby Emi odzywic. Kupuj mrozona fasole, groszek zielony ( rozmrozic i podac ale zeby nie bylo zimne bo go przeziembisz). Por pokrojony, szczypiorek, koperek i rozne inne roslinki i owoce (one nawadniaja organizm ) naprawde tego jest duzo w sklepach do wyboru. Wiecej czym karmic znajdziesz tu na Forum. Nie zapominaj tez o podawaniu wapna i wit przeznaczonych dla gadow.
Pamietaj zeby mu podawac picie!!! A ksiazka o ktora pytalas napewno Ci sie przyda.
Odzywiaj teraz Emi dobrze i pamietaj zeby mial cieplo!!! temperatura taka jaka Ci doradzil Rysiek
Skoro oka nie ma (wyplynelo i zaroslo) to juz chyba nic sie z nim zlego nie dzieje procz tego, ze nie ma apetytu ?
Powodzenia
[gadzinka]
-
Ja również polecam dr.Malutę. Przyjmuje, jak napisał Pituophis, tuż obok wejścia głównego do warszawskiego zoo w sklepie zoologicznym.
Uprawnienia umieszczania postów