-
Re: Wiek legwana
Ryśku, zgadzam się zupełnie z tobą, że nie wolno podawać ZA DUŻO. Niemniej jednak w naturze dieta roślinna często uzupełniana jest owadami czy kręgowcami, a więc w pewnych okolicznościach jest to korzystne, chociaż znane są także badania, w których nie wykazano jakiejkolwiek ilości pokarmu owadziego. Wiadomo też, że niewielkie ilości owadów, czasem noworodek czy jajko nie powodują zaburzeń u legwanów, jeżeli nie stanowią więcej niż 5-10%. Ponadto wiele młodych ściga aktywnie świerszcze i jestem za tym, żeby wtedy je podawać, a nie wmuszać każdemu osobnikowi na siłę.
Do Jacku- trudne pytanie. Wady genetyczne można wykluczyć, natomiast badania nad tempem wzrostu w naturze prowadzono chyba tylko na jednej populacji z Wenezueli. Być może, że inne rosną wolniej. Mam wrażenie, że zaburzenia wzrostu u legwanów wynikają częściej z zaburzeń gospodarki wapniowo-fosforowej niż niedoboru białka. W opisywanym przeze mnie przypadku też tak było, bo przecież wiadomo, że nie wolno karmić jabłkiem, marchewką i sałatą na okrągło.
Uprawnienia umieszczania postów