Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: Wiek legwana

Mieszany widok

Wiek legwana

Jak najlatwiej jest rozpoznac wiek legwana...ja kupilem swojego ale nie zapytalem ile ma i teraz nie wiem ile moze miec latek

Re: Wiek legwana

pierwsze pytanie FAQ-a o tym mówi, ehhh kiedy w końcu to towarzystwo się nauczyć korzystać z pomocy naukowych

ciezko stwierdzic, bo zwykle po wielkosci moznaby, ale to tez zalezy od kondycji zwierzaka. chory bedzie wolniej rósł, zdrowy szybciej, ale jesli to Ci cos pomoze to oto taka sprytna tabelka:
    Miesiac zycia Długosc ciala w cm Waga w gramach
    0 7 12
    1 7,5 15
    2 9 20
    3 9,5 28
    4 10,5 35
    5 11,5 50
    6 12,5 65
    7 13,2 80
    8 13,9 100
    9 14,3 115
    10 15 130
    11 15,8 155
    12 16,2 160
    (Kohler,1998)

Tabela przedstawia srednie wielkosci i wagi mlodych legwanow zielonych w poszczegolnych etapach rozwojowych - ale tylko do 12 m-ca zycia.

mam nadzieje,ze to troszke pomoze, ale tez nie moze byc jednoznacznym wyznacznikiem.

Pozdrawiam !

Madzi

oj... cos z tabelka nie wyszło tak jak potrzeba ale mam nadzieje ze sie doczytasz o co chodzi.

Madziu jestes pewna co do tej tabelki bo mnie sie cos ona nie podoba... Jesli sa to dlugosci samego ciala bez ogona to jeszcze mozna sie zgodzic....

dokladnie.. cos maly ten roczny legwanik :P

tak Fatmanku. Sa to długości ciała bez ogonka.

Szczerze mówiąc, to ciężko jest rozpoznać po wielkości wiek legwana. Różne populacje różnią się tempem wzrostu, zresztą dwa osobniki z jednego lęgu trzymane w identycznych warunkach też potrafią się sporo różnić. Generalnie roczne spotykane przeze mnie mają od 60 do 90 cm, przy prawidłowej opiece. Natomiast kiedyś spotkałem zabiedzonego legwana- dekorację sklepu zoologicznego, który miał 4 lata i koło 70 cm.

Również znałem samiczkę 90 cm - 6 lat. To jednak sporadyczne przypadki, a Madzik dała średnie wielkości. Od czegoś trzeba zacząć ;-) Looki, bierz metr i do dzieła .

hmmmm....zrobie tak wroce sie do sklepu gdzie go kupilem i poprostu zapytam ale dzieki serdeczne za udzielenie pomocnej dloni

Uprawnienia umieszczania postów