Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 43 z 43

Wątek: Wiek legwana

Re: Wiek legwana

Przewód pokarmowy wygląda tak samo. Może po prostu różnice wynikają z większych możliwości zdobycia takiego pokarmu( na drzewach dżdżownic nie ma) czy z faktu bytowania w uboższych środowiskach.Zreszttą mogą być też różnice międzygatunkowe. W niewoli karmi się je często identycznie jak legwany zielone.
    Zresztą tak naprawdę stwierdzenia "wszystkożerny" i "roślinożerny" u Iguanidae się nakładają.Na Małych Antylach dorosłe legwany zielone jedzą sporo padliny, bo jest tam sucho i wegetacji jest mniej.
    W związku z powyższymi danymi właśnie uważam że w sumie najbezpieczniejsze są świerszcze i noworodki( te ostatnie w sumie są niezłe jeśli chodzi o wapń). Jajko w naturze jedzone jest ze skorupką, i pewnie wtedy ma dobry stosunek wapniowo-fosforowy.Może więc i w niewoli lepiej polecać takie podawanie( z apetytem bywają zjadane całe surowe jaja przepiórcze, papuzie, kanarcze) Wołowina to chyba najprostszy sposób na połamane kości, krzywicę, MBD, w ogóle nie nadaje się dla legwana, tak samo jak inne skrobane mięska, psie karmy. To chyba z powodu takich "wynalazków" ludzie później tak panikują z owadami w diecie legwanów.

Jak chcesz dać całe kurze jajko :-))) Co innego zmielone skorupki. To tani i prosty sposób na zapewnienie legwanowi wapnia od dawna stosowany przez terrarystów.

Kurze nie, ale kanarcze się zmieści)))))))
    Migdy nie mełłem skorupek, zawsze posypywałem karmę startą sepią, ale myślę, że oba sposoby są równie dobre, bo i jedno, i drugie, to węglan wapnia.

Uprawnienia umieszczania postów