-
-
Re: Wiek legwana
Zgadzam się, że wojny nie było i nie będzie. Celtic- co z twoją pracą o legwanach? Bardzo chciałbym ją przeczytać.
-
Pitu... wysłałam Ci przeciez @ z ze stronki terrarium,chyba,ze ten adres jest nieaktualny. podaj mi swoje namiary a moze jeszcze zdaze przed juterkiem wysłac.Na skrzynke pocztowa sie nie zmiesci, wiec moge Ci nagrac płytke.
Jak chcesz to mozesz mi wysłac swoje dane na celtic_heart@wp.pl
Pozdrowionka !
Madzi
-
Jak dla mnie ta dyskusja również była pouczająca i ciekawa. Podobało mi się procentowe zejście z 5-10% na 1-2% udziału białka zwierzęcego w diecie z wyszczególnieniem jakim legwanom je podajemy - młodym, słabym, chorym, ciężarnym ;-)))
Pituophis, skąd masz dane, że czarne legwany meksykańskie Ctenosaura są owadożerne ? Wydawało mi się, że to roślinożerny gatunek, a legwany rodzaju Cyclura są wszystkożerne.
-
W zasadzie są roślinożerne jako dorosłe, ale młode zjadają całkiem dużo owadów, zwłaszcza te z małych gatunków. Gdzieś mam jakieś prace o Ctenosaura sp. i podam dokładniej jak sprawdzę. Cyklury są też roślinożerne.
Tak naprawdę to wszystkie Iguanidae(i chyba i inne roślinożerne jaszczurki np. Corucia zebrata) są roślinożerne, ale z dodatkami owadów, mniejszych kręgowców, padliny. Wiadomo np. że legwan morski(Amblyrchynchus cristatus) zjada oprócz glonów także kraby, błony płodowe uchatek, choć ilość tego jest niewielka.
Procentowo ilości pokarmu wyjaśniać nie lubię. Nigdy nie wiem czy to procent objętościowy, czy wagowy? Niektórzy tak piszą, ale ja wolę ująć bardziej obrazowo- kiilka świerszczy co 10-14 dni, przepiórcze jajko na miesiąc itp. Nie wiem ile to, ale wagowo może 1-2%. Na pewno nie 10%.
-
Więc w takim razie mail nie doszedł. Adres to epicrates@wp.pl. Ale nie spieszy się. Zresztą na razie mam małe problemy z pocztą. Skrzynka ma 256 MB więc chyba praca się zmieści.
-
Ewentualnie można napisać, że 10%, ale np. raz na dwa tygodnie. Na pewno nie codziennie! Zresztą codziennie owadów czy noworodków w zasadzie żadnym jaszczurkom się nie podaje, więc i tym bardziej legwanom.
-
Taka mala dygresja informatyka:
Skrzynka moze ma tyle, ale serwer pocztowy nie wpusci tak duzego zalacznika...
-
Wracając do białka zwierzęcego nie ma ono zbyt dobrego stosunku Ca:P. Według "Der Grüne Leguan" Gunthera Köhlera :
jajko Ca:P - 1:4
świerszcze - 1:2,5
mysz dorosła - 1,4:1
serce wołowe - 1:38 !
Wiem, że praktykowane jest przez hodowców np. agam zwilżanie świerszczy i posypywanie wapniem (sepią).
Co do legwanów rodzaju Cyclura mam informacje, że są wszystkożerne. Nie gardzą trującymi liśćmi jabłusznika i koniszału jak również dżdżownicami i drobnymi gryzoniami. Znowu o Ctenosaura, że są roślinożerne. Jak widać różne źródła różnie podają. Informacje są sprzeczne :-( Co do Amblyrhynchus mamy zgodne informacje ;-)
-
własnie to chciałam napisac
Uprawnienia umieszczania postów