-
Re: Ucho
I jeszcze jedno tak już na koniec sumując, to nie każdy stan zapalny jest wrzodem, ale każdy wrzód może być stanem zapalnym.
Pozdrawiam
-
Witam Wszystkich.
Postaram sie streszczac.
1. z fotografii jest to otitis interna czyli zapalenie ucha srodkowego o charakterze wysiekowym. wysiek zapalny (moze ropny? - zmetnienie "luski bebenkowej").
2. istotna jest wlasciwa diagnoza co do przyczyny powstania. trzeba pobrac probke plynu z ucha (punkcja) i poddac badaniom bakteriologicznym, parazytologuicznym (mikroifilarie).
3. w zaleznosci od diagnozy:
leczenie - odpowiednio dobrany antybiotyk oraz sr. przeciw zapalne i przeciwobrzekowe. plukanie ucha przez trabke eustiachiusza trudne i wymaga uspienia zwierzecia. Moze byc tez malo skuteczne - powtorne nagromadzenie plynu po kilku dniach. zalecany zabieg chirurgiczny (podobnie jak u zolwi). naciecie luski ucha z pozostawieniem splywu + podanie antybiotykow itd.
pozdrawiam. W razie potrzeby prosze o kontakt telefoniczny 0698821520
-
-
ok. Dziękuję wszystkim za pomoc. I jeszcze dwa pytania. Czytałem o wytrzeszczu oczu u legwana, ale czy Wasze legwany tez robią tak przy otwartych, bo jeśli nie to mam kolejny syndrom. Wygląda na opuchliznę wokół oczu i utrzymuje sie w ciągu dnia. A co do ucha to nie wypływa nic z niego. Uwypuklenie wygląda jakby w środku było powietrze. Czy ktoś zna osobę w Wielkopolsce, która podjęłaby sie takiego zaiegu i jakie istnieje ryzyko.
-
z tego co sie orientuje, to wytrzeszcz oczu u legwana jest normalnym zjawiskiem.Jedna z postaw legwana mowiaca "bój sie mnie".
Chyba,ze u Twojego legwana jeszcze jakies dodatkowe objawy sa... ale wydaje mi sie,ze to bedzie chodziło własnie o to ..
Pozdrawiam !
Madzi
-
-
Składam serdeczne podziękowania dla wszystkich którzy wypowiedzieli sie w tym poście (nie chodzi o okres przed świętami ) a w szczególności podziękowania dla Marka Magierskiego i dr Jarka Zajączkowskiego za wnikliwe zajęcie sie sprawą i poświęcony mi - a przede wszystkim legwanowi - czas.
-
-
Napisz co dalej się dzieje. Jaka jest diagnoza odnośnie ucha.
-
Z poleconym przez dra Zajączkowskiego weterynarzem z Poznania jestem umówiony na piątek. Dam Wam oczywiście znać. Pozdrawiam.
Uprawnienia umieszczania postów