Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Wątek: Pytanko

Re: Pytanko

Wszystkie Iguanidae są głównie roślinożerne! Najwięcej owadów zjadają małe gatunki z rodz. Ctenosaura, ale i u nich przeważają rośliny.

no, to mamy dwie teorie. Iguanidae- roslino czy owadożerne w większosci? Ja sie spotkałam z tym,ze jednak większosc z nich to owadożerne. Być może się mylę.
    Jeszcze dla pewnosci zobaczyłam opis gatunków na stronce terrarium - w podpunktah odnoszacych sie do zywienia jest napisane,ze zywia sie owadami i drobnymi ssakami i nie pisał tego ktos, kto sie nie zna, wiec tym bardziej podtrzymuje to moje zdanie w kwestii owadożerności.

Aaaaa Już wiem o co chodzi.
    Na stronie jest przestarzała, nieaktualna już systematyka. Bazyliszki czy anolisy nie są od dawna klasyfikowane w Iguanidae. W tej chwili do Iguanidae należą jedynie rodzaje Amblyrhynchus, Conolophus, Brachylophus, Cyclura, Ctenosaura, Iguana, Dipsosaurus, Sauromalus i to do nich odnosiły się moje wypowiedzi.Wszystkie inne klasyfikowane są w osobnych rodzinach. Warto byłoby zaktualizować systematykę serwisu, bo np. gekon lamparci też nie należy już do Gekkonidae.

dr Robert
    Guest

Wszystko zalezy od tego kto jak rozumie rodzinę Iguanidae, według starszej systematyki większość gatunków jest owadożerne (bo należy tu masa małych gatunków legwaników), według nowej systematyki rodzina Iguanidae jest znacznie mniej liczna i wówczas rzeczywiście są głównie roślinożerne. W żoładkach młodych legwanów zielonych sporadycznie spotyka się owady, niestety obserwacje z terrarium mogą być mylące; podając im różne pokarmy można byłoby wysnuć wniosek, że ich głównym pokarmem jest pizza i makaron z serem.

Z tym się zgadzam, jak i z tym , że w terrarium owady powinny być tylko niewielkim uzupełnieniem. Niemniej jednak makaron nie ucieka, a świerszcze tak

Raczej napewno nie jedza jak to ujales myszek.... Co do owadow to jeszcze mozna sie zgodzic. 2 oseski to zdecydowanie za duzo na tak krotki okres czasu, ale to Twoj wybor. Po cholere zdrowemu, doroslemu legwanowi dawac bialko zwierzece???? Wytlumaczy mi ktos?

Obejrzyjcie sobie film: legwan zielony potomek smokow. Tam jest opisane zycie lega od momentu wyklucia i nigdzie nikt nic nie mowi, ze po urodzeniu je swierszcze....

Myszek nie jedzą, ale czasem zjadają inne kręgowce( pisklęta, płazy) czy jaja ptaków. Dorosłym w niewoli rzeczywiście nie ma bezwzględnej potrzeby podawać osesków czy innej żywej karmy, ale w naturze czasem zjadają i w dorosłym wieku jajka czy padlinę( na Antylach na pewno), jeżeli przypadkowo znajdą. Wydaje mi się, że jeżeli osesek to tylko rzadkie uzupełnienie( raz na miesiąc) to w żadnym wieku nie zaszkodzi. Nie należy od razu przenosić ekstremów( żywienie głównie psią karmą itp.) na takie sytuacje. Niemniej jednak większość dorosłych, które znam nie je żadnego mięsa mniej więcej od 100-120 cm i ma się doskonale. Ja tylko raz dawałem noworodki szczurów dorastającemu legwanowi, i to dość sporo, ale to było zupełnie wycieńczone i odwapnione zwierzę, na szczęście udało się go uratować.
    Film jest niezły, ale to reżyserowany w studio film popularnonaukowy. Legwany jadły co dostały A podejrzewam, zresztą bywa to sugerowane, że różne populacje legwanów mają do pewnego stopnia różne wrodzone preferencje pokarmowe, już nie mówiąc o tym, że jedzą to co znajdą w środowisku. Takie różnice wykazano np. u żółwia Chelonia mydas. Tak więc jedne mogą częściej łapać owady, inne rzadziej, jeszcze inne być może wcale( w terrariach też się takie trafiają). Nie sądzę, żeby jakieś były wyłącznie owadożerne.

Hmm z tym, ze byl w studio rezyserowany to sie nie zgodze. Zwlaszcza momenty w ktorych legwanica sklada jaja lub jak male nurkuja do wody, uciekajac przed orlem.

Ale w tych, w których pokazywano zbliżenia młodych był.

Uprawnienia umieszczania postów