Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Wątek: Pytanko

Re: Pytanko

Sorki gdzie mozna dostać ten film "Legwan zielony potomek smoków"?

Nie wiem, gdzie można dostać, wiem, że wyprodukowany został chyba przez telewizję BBC i bywa nieraz emitowany. Może ktoś nagrał i mógłby udostępnić.

Ja mam na cd. Wyslalem juz paru osobom z tego forum.

Zgadzam sie z celtic co do podobienstwa legwanow do krow sama nieraz uzywalam tego porownania, od siebie dodam jeszcze, ze to krowo-kury. W naturze zywia sie podobnie jak krowy, a pazurami drapia ziemie jak kury, zjadajac ja (prawdopodobie dla ulatwienia sobie trawienia) tak jak to robi ptactwo, a do tego siedza na drzewach jak kury na grzedach :P
    Legwany lubia tez chowac sie w chaszczach/krzakach/ przyplaszczajac sie do podloza w razie zagrozenia tak zeby ich nie bylo widac. Obserwujac ich zachowania na dzialce jestem przekonana, ze w naturze wyjadaja z gniazd piskleta/ jaja ptakow /drobne bezkregowce - jedza to co znajda w danym srodowisku, zeby przetrwac, bo taki jest instynkt zwierzecia - przeciez te gady ktore nam przypominaja smoki prehistoryczne zyja w niezmienionej formie 300 milionow lat dlatego powinnismy miec do nich respekt i uznanie, a nie jak jeden z uzytkownikow w innym temacie wypowiedzial sie, ze sa malo "inteligentne" to co mozna powiedziec o nim kiedy czlowiek zyje na Ziemi 2,5 miliona lat.

Dzis moja legwanica mnie ugryzla w palec i to mocno a zęby ma jak pila - powod: nie dostala na czas jedzonka... umie sie domagac :P Zawsze dostaje rano po wyproznieniu, a dzis dostala o 11 i przez caly dzien byla na mnie wkurzona, to sie nazywa miec charakterek

Pozdrawiam
    [gadzinka]

A mógłbyś to wysłać byłbym wdzięczny

Fatman mam Twoje gg ale raczej tam chyba niebywasz węc musialibyśmy sie dogadać tutaj. Jakby co to moje gg 3659593

Hmmm czemu wszyscy twierdza, ze jak ktos jest niewidoczny to nie bywa na gg. Gwarantuje Ci, ze jestem czesciej od Ciebie...

a mógłbyś jeszcze wysłać dla mnie? Ja i gabriel24 "polujemy" na ten film od dawna niestety bez skutku.Moje gg:2585640
    ada

Jasne. Prosze o adresy na maila. Steve rozmawiales ze mna na gg, ale adresu nie zostawiles....

Tasior, nie rozumiem, dlaczego podoba Ci się, że ktoś napisał inaczej o białku zwierzęcym w diecie legwana. Lubisz je podawać ? Na tym forum piszemy głównie o Iguana igiana iguana oraz o Iguana iguana rhinolopha. Za to co jedzą nasze legwany my odpowiadamy, a jedzą wszystko. Instynk myśliwego u młodych ? Na czekoladę i sernik też się poluje ? Mój w takim razie zapolował :-))) Legwany zjedzą prawie wszystko, a tym bardziej to co się rusza. W naturze młode poruszają się w niskich partiach drzewostanu, więc i owadów jest więcej. Dorastając przenoszą się w wyższe partie drzew i mając dostęp do liści są typowymi roślinożercami. Od dawna pisze się na forum o tym, że dla młodych można (ale nie trzeba) stosować niewielki dodatek pokarmu pochodzenia zwierzęcego. Można również dać np. oseska ciężarnej samicy, choremu legwanowi. To zastrzyk energii. Nie ma w tym nic co by sie mogło podobać, można z tego śmiało zrezygnować. Przykładem mogą być roslinożercy jak np dorodna samica Fatmana, Dex Jacku lub mój Gucio. Można też dochować się dorodnego legwana na "sterydach". Niech każdy robi jak chce. Dodam jeszcze, że istotną sprawą w diecie legwana zielonego jest stosunek Ca:P (idealny 2:1). Według "Der Grüne Leguan" Gunthera Köhlera stosunek Ca:P
    jajka - 1:4
    świerszcze - 1:2,5
    serce wołowe - 1:38
    dorosła mysz - 1,4:1
    Nie wygląda to korzystnie. Jak napisałem, niewielki dodatek dla młodych może, ale nie musi być. O tym co zjedzą i ile my decydujemy.

Uprawnienia umieszczania postów