-
POMOCY !!!! LEGWAN NIC NIEJE !!
Kupiłem legwana 24 grudnia. ma teraz 40cm długosci. Od czasu kupienia nic samodzielnie nieje. Wpycham mu wszystko na siłe.Jest chudy i ma złamane 2 place. Terrarium mam w pozoądku : kabel grzewczy, lampka uv, torf i ma zawsze misce w terrarium z jeddzeniem. Daje mu ogólnie wszystko np : jabłko,marchewke, kiwi i takie tam i wszystko mu wpycham co mam robic ????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
-
Re: POMOCY !!!! LEGWAN NIC NIEJE !!
po pierwsze nie stresuj legwana ! a te 2 złamane palce to jak to sie stało????
nie wpychaj mu na razie nic na siłe ! jak zgłodnieje to zje.moze nie wiele,ale zacznie.
na poczatek moze daj mu cos innego
cukinia, pietruszka, szczypiorek, kiełki i rózne zioła zielone dostepne w marketach.
pociachaj mu to na malusie kawałeczki a cukinie zetrzyj na tarce na malutkie paseczki.
NIE WYCIAGAJ GO Z TERRARIUM ! niech ma spokoj. niech twoj kontakt z nim ogranicza sie do sprzatania i wstawiania jedzonka. i nic wiecej !
to moja rada szybka na teraz. I skontaktuj sie z weterynarzem koniecznie, zrob tez badania kału na obecnosc pasozytów.
mam nadzieje,ze niebawem sie poprawi ! nie oczekuj od legwana natychmiastowego do Ciebie zaufania. Masz go na razie miesiac. Jesli chcesz by sie oswoil i Ci zaufał musisz mu dac do tego powody.
Powodzenia !
Madzi
-
jabłko i kiwi powiadasz... mam nadzieje że ma tam również jakieś normalniejsze jedzenie...choćby kiełki, startą cukinie lub ogórka...
-
ale ja mu daje duzo róznego jedzenia. tylko napisałem co np daje.
a tak to jusz prubowałem. Nie wyciągałem go z 5 dni i zmieniałem mu tylko jedzenie i tak nic niejadł. Boje sie ze mi nie dl€go zdechnie
-
nie wyciągałeś go JUŻ 5 DNI ???!!!
miszi, nie rób sobie z nas żartów, ja swojego legwana pierwszy raz wyjęłam z terrarium po ok 8miesiącach od zakupu, ty masz swojego miesiąc i już go wyciągasz.. nie dziwię się, że legwan nie je, pewnie ejst w ciągłym stresie..DAJ MU SPOKÓJ, i tak jak napisała Celtic, wkładaj łapy do terra tylko i wyłącznie po to by sprzątnąć albo nowe żarcie mu wstawić..
Napisz jeszcze jakie wymiary ma Twoje terrarium i czy legwan dostaj wapno i witaminy oraz jakiej firmy jest ta Twoja "lampka uv" ?
-
PIszesz ze sie boisz, iz legwan moze zdechnac a nigdzie nie napisales ze wybierasz sie lub byles z nim u weterynarza. Czy to jest normalne ?
pzdr
-
Napisz na spokojnie jakie warunki panują w terrarium ( temperatura, wilgotność ) oraz o wystroju terrarium ( jak zabezpieczony jest kabel grzewczy, jakie stosujesz oświetlenie - firma, moc, czy masz termometr (y), jakie są wymiary terrarium). To wszystko jest ważne i ma wpływ na samopoczucie gada jak i na jego bezpieczeństwo. Napisz coś więcej o tych złamanych palcach.
-
meg, jak ja kupowałam swojego legusia to one tez miał lampke UV tylko,ze sprzedawcy nie wiedzieli,ze to UV to tylko UVA, a UVB to nie miał wcale.Aha Dodam,ze uwazli,iz ma wszystkie potrzebne UV, a ja dopiero otworzyłam im oczy... ale dalszy ciag historii... to juz znasz
-
Wybaczcie ale ten legwan nie jest mój(ja nie mam legwana) i nie ja to pisałem.
Więc wszelkie uwagi do mnie ale w takiej postaci "powtórz sajanowi................"
Dzięki
Pozdro
-
Wybacz, ale nigdzie też nie napisałeś, że legwan nie jest Twój tylko sajona...więc nie trzeba pisać "powtórz sajonowi", bo pewnie mu to przekazujesz . Moja propozycja dla sajona - zaloguj się sam na forum i podpisuj się, że Ty to Ty, aby miszi nie był obarczony przekazywaniem info dla Ciebie.
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów