Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Brak apetytu i bardzo ruchliwy.

Brak apetytu i bardzo ruchliwy.

Hey wszystkim!

Mam legwana juz jakis czas, nigdy nie sprawial mi klopotow... lecz ostatnio od paru dni jest troszke dziwny.
    Jest bardzo pobudzony, skacze po calym terrarium, kopie, wspina sie, wlazi wszedzie gdzie sie da, kilka razy spadl... ciagle musze go obserwowac, zeby nie zrobil sobie czegos zlego...
    Jeszcze jedna sprawa, jego apetyt bardzo sie obnizyl.... od kilku dni je troszeczke, po pare kesow, czasami tylko pare kielkow slonecznika, jedzenia w sumie nie rusza...
    Wyproznia sie normalnie, ale sa ta male ilosci... ale jednak to robi! Jest bardzo ruchliwy, niby ok... ale martwi mnie ten brak apetytu... miske z jedzieniem ignoruje.

Myslalem nad godami, ale ten brak apetytu...
    Myslalem tez nad jajami, ale wydaje mi sie ze jest za mlody... raczej to wykluczam, a legwan nie jest jakis nadzwyczajnie gruby, jest taki jaki byl zawsze...

Dodam jeszcze, ze warunki ma odpowiednie, czyli jedzenie glownie roslinne... raz na miesiac pol jaja, swietlowka itd...

Szukalem na forum lecz nie moglem nic znalezc, wiec prosze was o jakies rady.
    Z gory dziekuje.

ps- to on : http://www.terrarium.com.pl/forum/re...=17874&t=17874

Re: Brak apetytu i bardzo ruchliwy.

witam
    no wiesz, jaj nie można wykluczyć patrząc na wielkość legwana, tym bardziej, że z wyglądu dziewczynkę przypomina bardziej niż chłopca..

jeśli się wypróżnia to też raczej można wykluczyć zapchanie.. miejmy nadzieję, że to tylko chwilowa zmiana nastroju, legwany mają tak w swoim zwyczaju, że potrafią zmienne być ale obserwuj go bacznie..

Tak z czystej ciekawosci czakol- od czego leg ma te ciemne przebarwienia w okolo nozdrzy i na pyszczku?

Pozdrawiam

Dlugi

W sumie nie mam pojecia, moze taka jego uroda...

A od czegos to moze byc?

Ja patrzalem na to zdjecie i IMO legwan ma jak najbardziej normalne ubarwienie. Poza tym zdjecie jest slabej jakosci i prawie nie widac lusek na pysku. Mysle, ze leg jest wlasnie przed wylinka i stad te kolory

Maras1
    Guest

ja tez mialem taki problem rok temu legwan przestał jesć zaczał hodzić po calym terrarium później po mieszkaniu chował sie za szafami trwało to ok 2 tygodni później pojechałem do wrocławia z nim do dr.zajączkowskiego i okazało sie że to samica i miała jajka miała operacje a teraz jest wszystko wporządku

a w jakim wieku okolo byl twoj? bo moj nie ma jeszcze 2 lat.... tak mysle. moj lata po terrarium, ale cos tam je... zawsze cos skubnie

Mogla za wczesnie dojrzec (tak jak moja). Wtedy niestety przewaznie konczy sie operacja...

ale jesli legwan skubie cos, tzn. je.... ale bardzo malutko niz zwykle to jest mozliwe, ze sa jaja? chyba ciezarna samica tylko pije... albo nie doczytalem czegos

Je dopoki moze...

Uprawnienia umieszczania postów