Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: uczta dla smoka

Re: uczta dla smoka

Fatman:żywego dostaje naprawdę RZADKO, a sticks tylko wtedy jak nie mam co mu dać innego do żarcia. No wsumie jeszcze zapomniałem dodać(bo teraz to zwykle matka ją karmi) kiwi, jabłko itp.

Z tym całkowitym niepodawaniem białka zwierzęcego to przesada-one w naturze nieraz uzupełniają dietę owadami, drobnymi kręgowcami. Ale uzupełniają zwykle najwyżej kilka razy w miesiącu, albo i rzadziej, a nie codziennie, i to raczej młodsze osobniki. Dieta stosowana przez Daf' a rzeczywiście spowoduje problemy, a nawet śmierć legwana(podejrzewam, że nie rośnie i choruje). Najlepszy chyba jest pomysł Jacku, i najbardziej zbliżony do tego, czym legwany odżywiają się w naturze. Zawsze też można wyhodować fasolę, ciecierzycę rzeżuchę, zwłaszcza dla młodego osobnika.

No rosnąć nie rośnie, ale zdrowa jest jak ryba.

Mlecz, babka lancetowata, liście i pędy fasoli, kiełki (różne), cykoria, melisa, bazylia, liście rzodkiewki jak się uda zdobyć, niewielkie ilości kapusty pekińskiej, koperek, szczypiorek, cukinia, papryka, bakłażan, por, marchew, płatki owsa, siemię lniane, owoce - kiwi, gruszka, jabłko, czereśnie z kompotu, banan, mandarynki, suszone morele, raz w miesiącu pół gotowanego jaja kurzego, sepia, calcium vitrum i pantothenicum, witaminy JBL w kropelkach.

Jeżeli nie rośnie, to zdrowy nie jest. Spotykałem już takie legwany, które "nie rosły, ale poza tym to wszystko w porządku" i one zwykle albo się łamały, albo nagle padały. Na takiej sałatowo-owocowej diecie legwan NIGDY nie będzie się dobrze rozwijał, nawet przy suplementacji. Najlepiej zastosuj się do rad innych, w tym i mojej, i zmień dietę. Legwan zielony to nie owocożerca, przewaga powinna być liści, a malucha i w zimie da się wykarmić bez dodatku sałaty i kapustnych.

Cytat dr biologii Roberta Maślaka
    "Niestety duża część środowiska weterynaryjnego pielęgnuje w sobie niezrozumiałe przekonanie, ze białko zwierzęce jest zdrowe i potrzebne do rozwoju każdego organizmu niezależnie czym zywi się w naturze. Robią tym niesłychane szkody, a dotyczy to głównie właśnie legwanów i niestety żółwi z rodzaju Testudo, którym w najgorszym przypadku aplikuje się dodatek mięsa a w najlepszym wysokoproteinowe i pokarmy roślinne, czego skutkiem u młodych jest szybki wzrost i zaburzenia w układzie kostnym, a u dorosłych zaburzenia nerek i wątroby (podczas gdy powinny jeść pokarmy bogatoresztkowe i mało proteinowe)".
    Pozdrawiam

Sałate podaje w uzupełnieniu. Jeśli nie wiesz co powiedzieć- niemów nic

kasumi
    Guest

zrób sobie jadłospis tak jak ja =D
    pn - sałatka, jabłko, marchew (tarta bo innej nie chce), mandarynka ( jak jest )
    wt - cykoria, liście fasoli, bazylia i ogórek zielony ( jego przysmak ....)
    śr - papryka, jabłko , marchew i bazylia
    itp. =D mój leg ma codziennie coś innego do jedzenia chyba że nie ma co mu dać.
    oczywuiście co jakiś tydzień zmieniam jadłospis po zakupach na ogół =D i w lodówce nic mi się nie psuje a legwan rośnie zdrowy i duży......
    awa oczywiście witaminki i sepia też dodaje =D

Zimą mojemu legwanowi daje: liście rzodkiewki, kiełki rzodkiewki słonecznika pszenicy, cykorie, cukinie, marchew, melisa, mięta czasem dostaje troche mango(bardzo lubi) , mandarynke lub melona

Tak kurde tylko problem jest czasami żeby niektóre rzeczy z tej listy kupić bo u mnie niby są duże sklepy ale gdzie tam żeby mieli coś takiego... :/

Uprawnienia umieszczania postów