-
Re: calcium
Oj kurde zamknijcie dopiero jak fatman odpowie na moje pytanie.
-
Ad. 1 Skoro tak bardzo chcesz to juz Ci odpowiadam. Terrarium ma wymiary 120x100x65 i obecnie jestem w trakcie budowy koncowego z OSB. Szacowane koszty terrarium ok. 300 zl. RObie je sam wlasnymi rekami, a nie kaze placic swoim rodzicom, zeby bylo wygodniej. Ludzie na tym forum robili terraria ze starych szaf, okien, a nie kazali je sobie zrobic. Zmien podejscie do terrarystyki, albo zrezygnuj!
Ad. 2 Jeszcze raz Ci odpowiadam, ze od tego jest FAQ i archiwum. Nie mam zamiaru walkowac po raz tysieczny raz tematu jedzenia bo mnie to juz denerwuje. Skoro jestes na tyle leniwy, ze Ci sie nie chce poszukac to juz Twoj wybor...
Ad. 3 Tymbardziej nie mam zamiaru rozmawiac z Toba na gg. Na tym forum juz kilka razy udowodniles mi , ze nie powinienem marnowac swojego czasu dla kogos, kto mowi do swojego legwana "wredna suka", do mamy (tak mamy, nie matki - osoba, ktorej bardzo duzo zawdzieczam) stara. Odpisywalem na forum, zeby choc troche polepszyc sytuacje Twojego legwana. Jak widac nic nie pomoglo...
Ps. Toba, ciebie, twojego, ci pisalem z duzej litery tylko przez glupia grzecznosc. Wg mnie nie zaslugujesz na to, zeby traktowac Cie jak powaznego kandydata do rozmowy...
-
Szczerze pisząc nie chciało mi się zabierać głosu w tej dyskusji. Żałosne. Daf, jak miałeś taką dużą wiedzę o legwanach, to co jest z tym legwanem sprzed 4 lat ?
-
Witam Wszystkich gorąco. Nie było mnie parę dni, dziś wchodzę na forum z nie dowierzaniem patrzę i widzę, aż tyle odpowiedzi na moje pytanie, ale niestety tu prawie wojna ((. Szkoda tylko tego biednego lega, że (niestety) ma takiego właściciela, Nikt nie mówił, że będzie kolorowo przy"wychowywaniu" legów, w końcu to dzikie stworzonka. Mój też czasami potrafi pokazać pazurki, ale za nić w świecie nie oddałabym go, bo nie wyobrażam sobie cudowniejszego "gadziądka" niż mój Stefcio. Ja też nie wiem jeszcze wszystkiego, bo mam go dopiero rok i dwa miesiące, ale to co potzrebne wiem , a jeśli nie to czytam i się pytam. Najfajniejsze i sprawiające największą frajdę w tym wszystkim jest to, że codziennie obserwuję jak uczy się czegoś nowego i jak "wprowadza w życie" swoje zwriowane pomysły[i jak tu go nie kochać )))].
Jeżeli ktoś uważa, że taki gad to maskotka to niech pomyśli parę razy za nim sobie takiego "sprawi'', może lepiej niech kupi kotka z nim jest mniej kłopotów. Po co je darmo męczyć.
-
No tak tylko że ty masz już pewnie pracę itp. Ja jestem wkońcu zmuszony do samodzielnego zrobienia tego terra, tylko boje się że mi nie wyjdzie :/ A obecne terra jest zrobione ze starej szafki. Do matki nie mówię stara tylko mamciu a tak to jak z kumplami gadam. No a po ponownym przejrzeniu paru książek stwierdziłem że moja sałatka nie jest zła.
-
Ech Ryśku nie chce mi się zbytnio opisywać co się z nim stało bo znowu będę wyczytywał jaki to ja jestem taki i owaki...
P.S.Jeśli tak bardzo chcesz wiedzieć do zapraszam na gg...chociaż i tak wiem, że tego nie zrobisz...
-
Jesli bys starannie przegladał niektóre ksiazki i analizował to co tam jest napisane,to nie wiem czy bys sie zgodził z tym,ze Twoja sałatka jest dobra...
Czytałam wiele ksiazek i w wielu z nich sa powielane błedy niestety... jesli chcesz robic to samo.. prosze bardzo... droga wolna... BIEDNY z tego wszystkiego jest tylko Twoj LEGWAN
-
Jesli to byla odpowiedz do mnie to sie akurat mylisz. Jestem studentem i mam swoj malutki interes, ktory jest bardziej dla poszerzania wiedzy niz do zarobkow. Nie pracuje nigdzie na stale za to chwytam sie kazdej mozliwej roboty.
Teraz riposta do Ciebie. Jesli nie wiedziales ile kosztuje utrzymanie legwana to znaczy, ze sie nie przygotowales do jego hodowli. Z drugiej strony jesli wiedziales ile to kosztuje i jakie sa problemy, a i tak zdecydowales sie na legwana to jestes poprostu nieodpowiedzialny.
-
Madziku olej go. On to robi specjalnie... Glupi gowniarz sobie robi jaja na forum.
-
Daf sam dałeś powody na ataki na swoją osobę poprzez słownictwo, którego używasz. Częściowo to wyjaśniłeś, chociaż słowo "stara" wśród kumpli stawia cię w złym świetle. Piszę to jako ojciec. Co do legwana jak i innych gadów, zawsze to powtarzam - to nie są zabawki ! Zanim się coś zacznie hodować trzeba o tym coś wiedzieć. Z legwanami bywa tak, że niekiedy są to wyłącznie jaszczurki terraryjne i nie ma mowy o jakimś oswojeniu. Trzeba je przyjąć takimi jakie są. Terrarystyka to podglądanie zwierząt w ich własnym środowisku, to nie to co ssaki. Większość gadów można sobie ponosić, są jak "domownicy", zwiedzają wszystkie kąty, ale bywają i takie, które nigdy nie będą oswojone i takimi musimy je przyjąć. Nie bój się budowy terrarium. Jest wiele opisów, masz w czym wybierać i zawsze można coś poprawić. Gucio ma już drugie ( w sumie trzecie, rozbudowane) terrarium w całości ze szkła. Było powiększane. Wiesz jakie to wyzwanie ciąć pionowe tafle szkła z szyby 6mm !!! Tylko czekałem, kiedy pęknie, a udało się. Meg, Marblo, gadzinka, Fatman widzieli ;-)
Może w przyszłym tygodniu będę miał książki autorstwa Jacku i mojego. Wspomniałeś coś, że chcesz. Nie ma sprawy. Kilkadziesiąt osób je już ma i opinia jest taka, że to "legwan w pigułce". Staraliśmy się nie powielać błędów z innych książek, dużo jest napisane z naszej praktyki, więc jeśli będziesz chciał dalej zajmować się legwanem (nie suką) - polecam. Na forum można pisać wszystko, ale zadbaj o swój wizerunek. Może się kiedyś spotkamy na zlocie lub giełdzie ;-)
Uprawnienia umieszczania postów