Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: obgryzanie korka?

Re: obgryzanie korka?

Z doświadczeń KORSAKOWA,

1. Legwan zżera kore debu korkowego
    2. Legwan trawi kore dębu korkowego (nie powoduje zatkania jelit)
    3. KORSAKOW profilaktyczie zabiera korek legwanowi i daje obrożnym
    4. Obrożne nie zżerają kory dębu korkowego

takim podsumowaniem jestem usatysfakcjonowany
    1. korek zostaje
    2. Leg nie ucierpi
    3. Czego gadzinie brakuje? niewiadomo ale:
    - zwiekszyc profilaktycznie dawke witamin

Nie jestem pewien, czy na pewno legwan nie ucierpi od połknięcia większego kawałka korka... Nie znam co prawda takiego przypadku, ale jednak...

Napewno czegos potrzebuje dla swego organizmu, tylko czego? A czego to on sam wie najlepiej, a my mozemy tylko gdybac, bo nie wiemy dokladnie czym go karmisz i w jakiej ilosci mu te wit.podajesz.
    Sama sepia jest nie wystarczajaca, radze podawac jeszcze VITRUM CALIUM w jego skladzie jest witamina D ktora pomaga lepiej przyswoic wapn (ulatwia wchlanianie wapnia oraz reguluje jego wbudowywanie do tkanki kostnej) dobrze by bylo zebys mu na zmiane podawal tez fosforan wapnia. Z wit. zamiast VIBOVITU lepiej podawac te przeznaczone dla gadow czyli REPTIMINERAL H, a do tego nie wolno zapominac o wit. A ktora jest bardzo wazna. Radze wit. przemycac w jakims ulubionym przysmaku, zwierzeta nie znosza zapachu witamin a szczegolnie wit. B, a do tego bedziesz mial pewnosc ze te wit. w calosci polknal nic nie trwoniac. Ale nie wszystko da sie zalatwic wit. trzeba tez dobrze odzywiac, witaminy tylko powinny wspomagac kondycje zwierzecia !!!
    To ze on obgryza korek to pewnie dlatego ze wyczul sol, ktora jak kicha to osiada na korku, a to moze swiadczyc o braku mineralow.
    Znajomi maja lampe z soli, stoi na podlodze legwan spacerujac stara sie ja lizac i podgryzac. Zaradne sa te nasze gadzinki, chce im sie zyc

Pozdrawiam
    [gadzinka]

Z doswiadczen Fatmana:

1. korek w terrarium dla legwana nie ma sensu
    2. powyzsze nie obowiazuje dla 30 cm pyrtkow, ktore strach wziac do reki, zeby ich nie popsuc
    3. u Korsakowa same dziwne zwierzaki mieszkaja. Co ty im Lukasz do jedzenia dajesz Jeden legwan probuje zjadac drugiego. Jedza korek. Wiem moze ty ich w ogole nie karmisz i zwierzaki tak z glodu

aniołek wyslał )) aniołek wysłała )) nie myśl, że to była złośliwa uwaga ... jeśli tak pomyślałeś - PRZEPRASZAM
    Pozdrawiam

nawet nie smial bym

a istotnie wyslal i wyslala to znaczaca roznica
    ale aniolek wyslal jak uzytkowni jako 3 osoba i wszystko gra

wniosek ?

zmieniamy diete, zobaczymy co przyniesie

Oczywiście masz rację - też

to co do staje zielony

Liscie rzodkiewki - w tym okresie podstawa - nie jada owocow za to ja mam dosc
    Melisa
    Bazylia
    Kolendra
    Koper - latem byl to przysmak teraz zdaje sie ze mu sie przejadl
    Nać pietruszki - czasami małe ilosci
    Rzeżucha
    kapusta pekinska - od czasu do czasu
    ogorek zielony
    owoce
    awokado, kiwi, granat(potrafi wybrac z miski tylko to, ale podaje sporadycznie bo nie doszukalem sie aby to ktos podawal), mandarynka, pomarancza, papaja, nashi, mango, (w sezonie arbuz - wchlania go jak przeciag)
    banan
    kielki
    slonecznika
    rzodkiewki
    przenicy
    lucerny

cytrusy podawane raczej rzadko i tylko jak matka go karmi bo ja mam uczulenie na cytrusy wiec owoce w domu pojawiaja sie jak mnie nie ma

jesli rosnie to pozostale :
    liscie malin, jerzyn, moreli, akacji, mlecz, koniczyna etc.

i tak jak wspominalem, zmiana diety co do witamin.
    chyba ze cos w tym co napisalem wyzej jest nie stosowne to tez sie zastosuje
    ale nie wydaje mi sie, no chyba ze czegos nie daje a byc powinno

Uprawnienia umieszczania postów