Pouczasz mnie Jacku, ze zyja w morzu itd. przeciez wyraznie napisalam, ze zyja wszedzie!!!
Piszesz czystosc jest wazna lecz nie eliminuje roztoczy. To co eliminuje? Non stop stosowanie trujacych srodkow?!!! Truc sie samemu i zwierzaka.
Wszyscy wiedza, ze trudno je wytepic jak sie rozmnoza i dlatego trzeba o ta czystosc dbac codziennie chyba to jest normalne. Piszesz, ze rosliny zrywasz wysoko zeby nie przyniesc roztoczy, to ciekawe jak mlecz rwiesz bo on akurat wysoko nie rosnie. Ja zrywam nisko i nigdy roztoczy nie mialam, a do tego moje legwany cale lato wygrzewaja sie na dzialce i zadne robactwo sie do nich nie przyczepilo.
Moze jak Ty mieszkasz w lesie i zrywasz lesne rosliny moze tam wiecej jest tych roztoczy.
Pytasz jak zwalczyc tym co ja napisalam, a wiec tak:
co do mrozu:Teraria maja rozne rozmiary a my rozne warunki mieszkaniowe i jezeli mamy taka mozliwosc to terarium zawsze mozemy wyniesc na mroz
co do slonca: tak samo mozemy latem wystawic na dzialanie promieni slonecznych
co do pary: wstawiamy czajnik elektryczny i gotujemy wode i uzyskujemy pare
ocet / denaturat myjemy terra
To sa naturalne sposoby bez szkody dla naszego zdrowia i zwierzecia.

A tu podaje przepis na zwalczanie roztoczy przez lek. wet. "WETERYNY".
l
autor: stary
data: 09-07-04 10:27

Wiecie może ile by mogły kosztować oto i te środki na Roztocza do węża oto i one

-IVOMEC
-IWERMEKTYNA
BARDZO PROSZE O UDZIELENIE ODPOWIEDZI
POZDRAWIAM

Autor: Weteryna
Data: 11-07-04 15:46
Zaczynasz z ogromnego kalibru.
Jeśli masz tylko jednego węża to proponuję zrobić roztwór nadmanganianu
potasu i kilkakrotnie zrobić mu kąpiel.
Jeśli chodzi o inne metody to proponuję poszukać na forum.
Był już kilkanaście razy poruszany tema. Poszukaj w archiwum

W poscie wyzej podalam sposob leczenia jaki polecaja wet. bywajacy na tym forum wiec nie rozumiem co mi zarzucasz? i tez innych uzytkownikow co odniesli sukces w leczeniu, wiec o co Ci chodzi!!!
Z tym legwanem nie dzialo sie nic zlego zeby szybko do weta!
To po co jest w koncu to forum, chyba po to zeby sobie pomagac wzajemnie, a nie sie podgryzac i kpic jeden z drugiego i tworzyc krag wzajemnej adoracji... jak lubisz robic to Ty Fatman - co do moich rad, nie musisz sie stosowac - udzielaj wlasnych.

Bardzo ladnie ujela to celtic - uwazam, ze problem rozwiazany a roztocza zyja i beda zyc wsrod nas bo walka z nimi jest trudna, ale przy zachowaniu higieny problem z nimi bedzie mniejszy.

Pozdrawiam
[gadzinka]